Цените на двата основни сорта петрол се повишават, а ръстът

...
Цените на двата основни сорта петрол се повишават, а ръстът
Коментари Харесай

Петролът започва новата седмица с ръст в цените

Цените на двата съществени сорта нефт се покачват, а растежът продължава към този момент пета поредна сесия, сочат данните от търговията.

Участниците на пазара не престават да са настроени оптимистично във връзка с възобновяване на търсенето на нефт през това лято, вследствие на имунизацията и отварящите се благоприятни условия за пътешестване, изключително за жителите на Европа и Съединени американски щати.

В центъра на вниманието остава възобновяване на договарянията по иранската нуклеарна стратегия. В петък в Иран се организираха избори за президент. Съединените щати по-рано обявиха, че ще продължат договарянията с Иран за връщане към нуклеарното съглашение от 2015 година, откакто страната разгласи новото си управление.

„ Продължаваме разискването със съдружниците и сътрудниците си по въпроса за връщането към спазването на взаимното всеобщо съглашение “, съобщи представителят на Държавния департамент на Съединени американски щати Нед Прайс, обръщайки внимание на провелите се в Иран президентски избори, на които победи ръководителят на Върховния съд на страната Ибрахим Раиси. В предишното той насочи мощни рецензии по повод съглашението за иранския атом, подписано сред „ шесторката “ от интернационалните наблюдаващи и Иран. Сега, както означават наблюдаващите, той е податлив на договаряния за връщането към договаряния и осъществяване на параметрите по договорката, в случай че към нея се върне и Съединени американски щати.

Въпреки това интернационалните анализатори са по-скоро скептични и считат, че резултатите от изборите в Иран може да окажат отрицателно въздействие върху преговорния развой и постигането на договореност да се отсрочи във времето. Това по своята същина значи и закъснение на излизането на пазара на иранския нефт, което дружно с упованията за недостиг тласка цените нагоре.

На този декор американската компания за услуги Baker Hughes регистрира растеж на настоящите нефтогазови платформи в Съединени американски щати за втора поредна седмица – растеж с 8 броя до 373.

Стойността на августовските фючърси за петрола вид Brent на лондонската борса ICE Futures тази заран първо се увеличи до 73,75 $ за барел с 0,24 $ или 0,33 % по отношение на цената при затварянето на предходната сесия, само че след това темпът се намали – до 73,68 $ за барел. При търговията в петък договорите се усилиха с 0,43 $ – до 73,51 $ за барел.

Цената на фючърсите за юли, за петрола вид WTI на нюйоркската борса (NYMEX) първо набъбна с 0,28 $ зо 71,92 $ за барел, само че по-късно спадна до 71,84 $ за барел. При затварянето на пазара в петък цената на WTI се увеличи до 71,64 $ за барел.

MarketWatch регистрира, че през предходната седмица Brent е поскъпнал с 1,1 %, а WTI – с 1%.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР