Финансови проблеми на един от най-големите гръцки туроператори – “Музенидис

...
Финансови проблеми на един от най-големите гръцки туроператори – “Музенидис
Коментари Харесай

Финансови проблеми на гръцкия туроператор Музанидис травъл засягат хиляди българи - slava.bg

Финансови проблеми на един от най-големите гръцки туроператори – “Музенидис травъл” (Mouzenidis Travel) е напът да провали ваканциите на хиляди българи и милиони туристи от цяла Източна Европа. За обстановката оповестиха пред TravelNews туроператори, които са получили известия от компанията, че анулира всички резервации за хотели в Гърция до 26 юни 2021 година, като предлага да бъдат преместени за след 1 септември или за сезон 2022 година Информацията е изпратена до всички сътрудници на туроператора в Източна Европа, в това число и в Русия.

Стотици български туроператори и туристически сътрудници работят с “Музенидис травъл”, които купуват от тях пакети за настаняване в цяла Гърция. Компанията в южната ни съседка има подписани контракти на едро с хиляди хотели. Българските туроператори и сътрудници са изправени пред нова рецесия за връщане на пари на клиентите, обясниха представители на бизнеса. За казуса удостовери пред TravelNews представителят на “Музенидис травъл” у нас Тодор Севастакиев, който е притежател и шеф на записаната “Музенидис травъл България” ЕООД.

“Хотелите в Гърция отхвърлят да одобряват резервации

от локалната компания – майка “Музенидис травъл”. Причината е, че туроператорът им дължи пари. Други локални хотели, които няма да отворят и тази година, отхвърлят пък да връщат пари на туристическата компания и трансферират резервациите за 2022 година Парите на компанията и на клиентите са блокирани в хотелите. Туроператорът е задлъжнял към сътрудници и клиенти в страната, и в чужбина. От друга страна централата се застрахова и анулира резервациите в този момент, с цел да не дойдат туристи на място и да им бъде отхвърлен достъп, и настаняване в хотелите. Затова трансферират резервациите за по-късен стадий през есента или за сезон 2022 г.”, разгласи Тодор Севастакиев.

Според него гръцкият туроператор се надява да получи помощ от страната до 26 юни, с цел да бъде избавен бизнесът им и да могат да се разплатят по веригата. В противоположен случай са изправени пред банкрут, който ще завлече хиляди хотели, сътрудници и милиони клиенти, акцентира той. По думите му гръцката страна е дала увещание, че ще отпусне средства, с цел да не се стигне до неплатежоспособност.

Българският офис “Музенидис травъл България” също към този момент едвам устоя

финансово и душевен с връщането на пари и прехвърлянето на резервации, разяснява Севастакиев. Фирмата е записана като независимо юридическо лице, в което гръцката компания няма благосъстоятелност, а работи като на франчайз принцип. “В момента се опитваме да работим непосредствено с хотелите в Гърция, без да минаваме през централата. Но хотелите афишират много по-високи цени спрямо направените резервации от компанията-майка. Хаосът е цялостен и сме в обаян кръг”, сподели Севастакиев. Той добави, че те също не са получили досега помощ от българската страна. Предвиждат да аплайват по бъдещата стратегия за връщане на пари на клиенти, която се бави от Министерството на туризма и се възнамерява да бъде пусната към 1 юли 2021 година

“Не сме получили пари нито от България, нито от Гърция.

И в двете страни ръководят идиоти. Само дават обещание едни милиони и те не стигат до бизнеса. В България големи помощи отидоха в огромни и незнайни туроператори. Единици получиха действителни средства за активността си. Някой отново се облагодетелства от ситуацията”, разяснява още Тодор Севастакиев. Засега не са потърсени от Министерството на туризма, с цел да бъде разисквано спешното състояние. Българската компания “Музенидис травъл България” работи със стотици туроператори и с над 600 сътрудници в страната.

Гръцкият туроператор е един от най-големите в страната, който е тежко обиден от международната пандемия с ковид. Притежава лична самолетна компания Ellin Air с флотилия от 6 самолета за реализирането на чартърни полети, която сега не работи и не извършва полети. Концернът разполага с над 400 рейса в цяла Гърция и редица хотели. Собственикът на групата Борис Музенидис умря през март тази година в болница в Москва от сърдечен удар, заради затруднения на ковид.
...
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР