Стартът на строителство на газовия интерконектор от София до Ниш,

...
Коментари Харесай

Пет жалби блокират търга за газовата връзка със Сърбия за 173 млн. лева

Стартът на строителство на газовия интерконектор от София до Ниш, който за разлика от " Турски поток " ще обезпечи опция за диверсификация на газовите доставки, ще се забави. След като на 3 юни " Булгартрансгаз " разгласи класирането на участниците в процедурата, в Комисията за защита на конкуренцията са постъпили общо 5 тъжби от изгубили компании. Конкретните претекстове на жалбоподателите обаче ще станат ясни когато и в случай че антимонополния орган образува съответните производства, само че при всички случаи това значи отсрочване на основния план с няколко месеца.

В търга за 173 млн. лева участваха общо 11 компании и обединявания, като до отварянето на ценовите предложения бяха позволени единствено 6 от тях. На първо място с цена 164 млн. лева държавната " Булгартрансгаз " класира консорциума " Кенпайп ", в който влизат клон на канадското сдружение Canpipe Industries International Inc. и едноименната му компания, записана в България. От.
Кой апелира
Жалби в Комисия за защита на конкуренцията са подали четири консорциума и италианската " Бонати ", която участваше независимо в конкуренцията. Последната беше съперник на " Аркад " в процедурата за продължението на " Турски поток ", само че по-късно му стана подизпълнител, а в този момент в търга за газовата връзка до Сърбия даже не беше позволена до отваряне на ценовите предложения.

Първият консорциум, който апелира процедурата, е ДЗЗД " Интрабел 99 ". Той също има връзка с реализацията на " Турски поток " през България, защото в него влиза беларуската " Белтрубопроводстрой ", която също участваше в градежа на " Турски поток " през България като подизпълнител на " Аркад ". Другият участник в обединяването е " Интерпром ". Ценовата оферта на ДЗЗД " Интрабел 99 " също не беше отворена от " Булгартрансгаз ".

Вторият консорциум, който се е обърнал към Комисия за защита на конкуренцията, е ДЗЗД " Нова газ 2021 ". В него влизат " Атоменергоремонт " (свързана с Христо Ковачки), македонската " Рапид билд ", както и румънската " Хабау ППС пайплайн системс ". Сега " Атоменергоремонт " и " Рапид билд " работят по уголемение на газовата мрежа към Пирдоп и Панагюрище.

Третият жалбоподател е " Ай Би Ес - интергаз " - обединяване сред " Глобал кънстръкшън " и съветската ЗАО " Алвора ". Именно този консорциум бе апетитен и като най-вероятният реализатор на газовата връзка до Сърбия, защото предложи най-ниска цена за осъществяването на плана - 155.8 млн. лв.. Заради ниска техническа оценка обаче остана едвам на трето място в крайното класиране.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР