Посоката за икономиката на Бургас е развитие на производства с

...
Коментари Харесай

Бургас търси повече иновативни компании и производства с висока добавена стойност

Посоката за стопанската система на Бургас е развиване на производства с висока добавена стойност, диверсификация и рационализация. Условията за това са налице - бизнес климатът се усъвършенства, инфраструктурата се усъвършенства, развиват се и няколко индустриални зони. Проблем остава работната ръка. Това стана ясно по време на срещата на

" Географското състояние е огромно преимущество на града, няма доста застаряващо население, отливът на хора не е непрекъснат и това оказва помощ значително на всички равнища - от мениджърски до по-нискоквалифицирани специалности ", сподели по време на полемиката " Гласът на бизнеса " Мариян Гергов, който е търговски шеф на бургаската машиностроителна компания " Козлодуй ".

Диверсификацията на стопанската система въпреки всичко е реалност, навлизат и високотехнологични компании. " Tе са един от секторите, които се показват добре в Бургас, градът е надскочил това да бъде забавен единствено през летния интервал. От началото на годината до момента имаме 5 нови софтуерни компании, които са се включили към нашатата екосистема - двe откриха офиси, останалите са в развой ", споделя сподели Христо Ковачев, съучредител на " ИКТ Клъстер Бургас ", член на съвета на шефовете на " Уи Системс " и притежател на Orbis Agency. Според него градът има положителни вероятности и към този момент наваксва това, което направиха София и Пловдив. " Известно предизвикателство са офис площите, само че е въпрос на време да отговорим на по-голям интерес ", добавя Ковачев.
Мариян Гергов, тървоски шеф на " Козлодуй ", Христо Ковачев от " ИКТ клъстер Бургас " (първите вляво) и Андрей Рекалов, действен шеф на " Токи " (крайният вдясно), разясниха бизнес климата и нововъведенията в стопанската система. Фотограф: Тодор Ставрев
Андрей Рекалов, който е действен шеф на търговеца на ток ТОКИ уточни, че единственият път пред фирмите е модеризацията и дигитализацията. " Колкото по-рано осъзнаем, че би трябвало да се хванем за нововъведенията и да сме бизнесмени в тази сфера, толкоз повече ще помогне. Бургас е много безсънен от към търсене на различен снабдител на ток, имаме много клиенти в района. Пожелавам на града да е новаторски, цифров и зелен ", сподели Рекалов.
Пазар на труда: Бармани стават заварчици
Туризмът е един от водещите стопански браншове в района и разбираемо той беше най-силно ударен при затварянето на стопанската система поради ковид-19. Това донесе отлив и редуциране на работна ръка. Една част от хората, които до неотдавна са били заети в туризма в този момент са решили да се преквалифицират. " Доста сервитьори желаят да станат заварчици, безусловно има 3-4 образеца в нашата компания, учудващо сполучливи. Това са фрагменти, които ние сме обучили, всичко става с доста неизменност и самообладание, предпочитание от двете страни. ", сподели Мариян Гергов от " Козлодуй " и разяснява като цяло казуса с фрагментите. " Налага ни се сами да ги образоваме. Това, което се получава от просветителната система, не покрива изцяло условията ни ", разяснява Гергов.

За същата наклонност приказва и Христо Ковачев от " ИКТ Клъстер ": " Хората просто осъзнаха опцията за развиване и откриха посока, видяха кои са секторите, в които могат да се преквалифицират. ", сподели той и добави: " Мисля, че имаме към този момент положителни практики в района във връзка с образованието, вървим в вярната посока - участваме в просветителните процеси много по-активно - бизнес, просветителни институции и така нататък "
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР