Темпът на увеличение на разходите за труд в България се

...
Коментари Харесай

Ръстът на разходите на бизнеса за труд се забавя до 5% през първото тримесечие

Темпът на нарастване на разноските за труд в България се забавя през първото тримесечие на 2021 година - до момента в който през последните месеци на 2020 година равнището им беше с 10% над миналата година, в този момент темпът пада на 4.9% и идва главно от нарастване на възнагражденията. Това демонстрират предварителните данни на Евростат, оповестени в сряда на страницата на европейската статистическа работа. Темпът като цяло се забавя в Европейски Съюз - от 3.2% растеж през последните месеци на 2020 година на 1.7% през първото тримесечие на тази година. Няколко страни обаче означават ускоряване, измежду които Словения, Естония, Португалия.

В множеството страни членки огромният мотор на покачването на разноските за труд е общественият бранш, където фактор са административните нараствания за работещите на първа линия в пандемията. Така да вземем за пример в България с най-силен ритъм на напредък през първото тримесечие на тази година се откроява здравният бранш, където разноските за труд се покачват с 25.4% на годишна база. Това е третият най-силен растеж за бранша в Европейски Съюз след Словения (38.4%) и Литва (27.1%).
Къде порастват разноските за труд
Според данните на Евростат множеството браншове регистрират доста по-слаб годишен растеж на разноските за труд през първото тримесечие по отношение на предишни месеци. Сред по-силните темпове на нарастване са разноските за труд на работещите в бюджетния бранш, които се покачват със 17.8% на годишна база, следвани от административни и спомагателни действия с 10.6% и строителството с 9.4%.

От друга страна редица браншове регистрират спад. Сред тях се откроява един от най-пострадалите от рецесията сектори в стопанската система - хотели и заведения за хранене, където бизнесът е направил съвсем 10% по-малко разноски за труд през първото тримесечие по отношение на същия интервал на миналата година. Секторът прекара по-голямата част от първото тримесечие под по-строги ограничавания и евентуално на това се дължи понижението. Разходите за труд понижават и в имотния, транспортния и индустриалния бранш, демонстрират данните на Евростат.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР