Ферма в Австралия ще обработва напълно автоматизирано и роботизирано 1900

...
Ферма в Австралия ще обработва напълно автоматизирано и роботизирано 1900
Коментари Харесай

Изграждат първата напълно автоматизирана ферма


Ферма в Австралия ще обработва изцяло автоматизирано и роботизирано 1900 хектара
(снимка: CC0 Public Domain)

Първата в света цифровизирана, автоматизирана и напълно „ хендсфри ” плантация към този момент е реалност. Тя се намира в Австралия и е самодейност на Университета Чарлз Щърт и Food Agility. Целта е да се показва бъдещето на земеделието посредством роботика и изкуствен интелект.

Хендсфри фермата се намира в агро-парка на университета в кампуса Уага-Уага, Нов Южен Уелс. Дигиталното дружество ще разчита на роботика, изкуствен интелект и други технологии и познания за осъществяване на всички рутинни действия, а опитът от него ще е разполагаем на фермерите и производителите.

Напълно автоматизирано и роботизирано ще се обработват 1900 хектара. Фермата ще се експлоатира напълно като комерсиално дружество. Ще се отглеждат редица култури с необятен набор на приложение (пшеница, рапица, ечемик), както и лозя, а също по този начин и животни – говеда и овце.

Пълната автоматизация не е далечна идея

Реалността на „ хендсфри земеделието ” е доста по-близка, в сравнение с мнозина си мислят, споделя основният изпълнителен шеф на Food Agility Ричард Нортън, представен от. „ Пълната автоматизация не е далечна идея. В Пилбара към този момент има мини, експлоатирани напълно посредством автоматизация ”, акцентира той. „ Няма да минат доста години, преди технологиите да изведе фермерите от полето и да ги потопят в света на роботиката, автоматизацията и изкуствения разсъдък ”.

Фермите в Австралия и Нова Зеландия все по-интензивно опитват с автоматизиране на повторяемите, рутинни, времеемки действия в селското стопанство. Поради обширните територии, които те заемат, заместването с машини е въпрос на рационалност, а не на каприз или блян към модерност.

На полето

Роботизираните, които могат съвсем самостоятелно да правят всички обработки на полетата – оран, торене, събиране на реколтата – са единствено началото. Автоматизираните поливни системи също стават все по-популярни. Те разчитат на дребни полеви „ метео-станции ”, които мерят температурата, скоростта напразно, количеството превалявания, а също по този начин и имат сензори за влажността на почвата.

В отглеждането на животни

Животновъдните ферми също се автоматизират интензивно в устрема към разширение на производството и облекчение на човешкия труд. Електронните идентификатори на животните се съчетават с автоматизирани хранилки и автоматизирани теглилки за следене на телесното тегло. На тази база пък автоматизирано се дозират лекарствените препарати срещу чревни паразити при преживните животни.

Виртуални ограждения пазят стадата в избрания от фермера периметър. пък облитат пасищата, с цел да ревизират положението на пашата.

Нови модели за резистентност и въглерод

Университетът Чарлз Щърт и Food Agility ще си партнират при създаване на хендсфри фермата и ще се стремят да основат нови модели за въглеродно предпазване и резистентност, с цел да подтикват усъвършенствания в земеделската процедура. Необходимите системи за събиране и обработка на данните, вътрешните телекомуникации и цялостната цифрова инфраструктура следва да бъдат създадени и построени през идващите три години.

Според Найл Блеър, професор по резистентност на храните от университета Чарлз Стърт, „ този упорит план ще въоръжи главната работна мощ в Австралия със познания и технологии в основни области като разбор на данни, геопространствено картографиране, отдалечено наблюдаване, машинно образование и киберсигурност ”.

Глобалната цифрова плантация ще свърже в цялостна система:
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР