Технологията може да се използва със съществуващото оборудванеНова квантова разработка

...
Технологията може да се използва със съществуващото оборудванеНова квантова разработка
Коментари Харесай

Италианци създадоха достъпна система за квантово криптиране

Технологията може да се употребява със съществуващото съоръжение

Нова квантова разработка дава обещание по-сигурни връзки със съществущавото съоръжение
(снимка: CC0 Public Domain)

В ново проучване италиански учени демонстрираха автоматизирана, лесна за работа система за систематизиране на квантови ключове (QKD), употребявайки съществуващата оптична мрежа в град Падуа.

Тестът на място съставлява значима стъпка към внедряването на тази извънредно сигурна квантова информационна технология, която употребява информационни мрежи, към този момент налични в доста райони по света.
още по тематиката
QKD предлага непробиваемо криптиране за връзка на данни, защото употребява квантовите свойства на светлината, с цел да генерира сигурни случайни ключове за криптиране и декриптиране на данни, отбелязва.

„ QKD може да бъде потребен във всяка обстановка, в която сигурността е от първостепенно значение, защото предлага безусловна сигурност за процеса на продан на ключове ”, споделя Марко Авесани от Университа дели Студи ди Падуа в Италия, съавтор на новото изследване с Лука Калдераро и Джулио Фолето. „ Може да се употребява за и засвидетелствуване на здравни данни, изпращани сред лечебни заведения, или за парични преводи сред банки, да вземем за пример ”.

Целият предавател за новата QKD система се побира в 19-инчов сървърен долап
(снимка: Luca Calderaro, Università degli Studi di Padova)

В журнала Optics Letters на изследователската общественост The Optical Society (OSA) откривателите, ръководени от Паоло Вилорези и Джузепе Валоне, оповестяват, че тяхната система е постоянна във времето и може да генерира квантово предпазени криптографски ключове при устойчиви скорости по отношение на общоприета телекомуникационна инфраструктура.

„ QKD системите нормално изискват комплицирана система за стабилизиране и спомагателен хардуер за синхронизиране ”, споделя Авесани. „ Ние разработихме цялостна QKD система, която може да бъде непосредствено обвързвана със общоприетоо и не изисква спомагателен хардуер за синхронизация. Системата се вписва елементарно в шкафовете, постоянно срещани в сървърните пространства ”.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР