Със сигнал до министъра на вътрешните работи председателят на ПП

...
Със сигнал до министъра на вътрешните работи председателят на ПП
Коментари Харесай

АБВ сезира МВР за тежка корупция при изграждането на интерконектора с Гърция

Със сигнал до министъра на вътрешните работи ръководителят на Политическа партия АБВ Румен Петков сигнализира за тежки корупционни практики по отношение на построяването на междусистемната газова връзка Гърция-България (проект IGB). В сигнала се показва, че осъществяването на плана е отвън всевъзможни периоди и се сигнализира за отстранени действия, които са били заложени в контракта за реализацията.

Сключеният сред ICGB и гръцката строителна компания AVAX контракт за планиране, доставка и строителство на интерконектора с Гърция е на обща стойност от €144 850 000 с краен период за осъществяване 28 април 2021 година и заложени наказания от 90 000 евро дневно на изпълнителя за закъснение на въвеждането в употреба.

На равнище Европейски съюз, план IGB е получил поредна политическа и финансова поддръжка, която е от изключителна значимост за сполучливата му реализация – 84 млн. евро. Към сегашния миг има подписани спомагателни документи за удължение периода за довеждане докрай на строителните работи до края на 2021 година и за ускорение на заплащанията към строителя.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Енергийният министър Андрей Живков е предизвестил гръцката ко...

Проектът включва и създаване на две стратегически Автоматични газорегулиращи станции (АГРС) - в Кърджали и Димитровград, които са отстранени от плана напълно и от работата на изпълнителя, само че не и от общата сума по контракта. За тази корист България сигурно ще бъде подложена на наказания от съответните европейски институции, в това число и ОЛАФ. Необходимо е да стартира незабавна работа по следствие на претекстовете за унищожаване от плана на двете уреди.

От страна на плановата компания ICGB контролът по осъществяване на строителството е извънредно занижен и не са предоставени нужните разрешителни за другите строителни действия. Считаме, че са осъществени тежки закононарушения, за които съществена отговорност следва да се търси от ръководителя на ICGB Теодора Георгиева и тя да бъде отстранена, обявиха от АБВ.

" Озадачаващо е мълчанието на министъра на енергетиката по случая. Сезирахме министъра на вътрешните работи за осъществяване на инспекция по проблема, заради цялостно неявяване на доверие към Главния прокурор. Коректността и честността изисква неотложно да бъдат осведомени европейските институции и преди всичко ОЛАФ ", обявиха от АБВ.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Серия от неистини по тематиката за газопровода и азерския газ видя енергийният специалист и зам.-председател на...
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР