Трябва да бъдем снизходителни, защото ГЕРБ преживяват преход като този

...
Трябва да бъдем снизходителни, защото ГЕРБ преживяват преход като този
Коментари Харесай

Новата пропаганда на ГЕРБ |

Трябва да бъдем снизходителни, тъй като ГЕРБ претърпяват преход като този от 1989-а и не им е елементарно. От удобната обстановка на цялостен надзор над всички огромни медии те внезапно се озоваха на ненадейно либерализиралия се пазар за вниманието на фена и в първия миг просто не знаеха по какъв начин да реагират.

Вижте единствено какъв срам създадоха, когато (по остарелия метод) трите огромни малките екрани като че ли по команда прекъснаха предаванията си, с цел да ги отразят. И какво тъкмо ни заяви герберската конференция? Виж, когато владееш медиите е друго - и най-голямата нелепост, изречена от Живков, Лукашенко или Ким, се трансформира в тържествено събитие. В новата среда обаче акцията създаде единствено насмешки и неспокойствие.

Новата агитация на ГЕРБ

И по този начин в незабавен порядък в ГЕРБ се преориентираха. Като първа задача те си сложиха ликвидирането на единството на понятия, оценки и даже числа. На всяко обвиняване от страна на служебното държавно управление, те споделят противоположното. По всяка тематика единият събеседник идва с едни листове, другият с други и фенът, който следи този пинг-понг на различни обстоятелства, няма различен ход, с изключение на да си каже " абе всички са маскари ". Което е и задачата на новата агитация.

Най-нелеп беше казусът с язовирите, в които потънали едни пари - контранападението на ГЕРБ гласеше, че служебното държавно управление било източило тези язовири, с цел да може да се снима на техен декор министър Петков. Пропагандистите добре знаят, че нашите публицисти ще дават думата и на едните, и на другите, и отново на едните, и отново на другите, наместо бързо да проучат въпроса и да ни осведомят кое е истината (примерно като кликнат върху фотосите от сателита). Безкритичното показване на " всички гледни точки " се е трансформирало в една морална норма и в случай че дадена медия реши да се ангажира с това да изясни кой лъже, нео-пропагандата ще има прелестен мотив да вдигне олелия до небето за пристрастност.

Ще кажете, в тази ситуация с обрасналите в трева язовири става дума за нещо изцяло неуместно, само че не бързайте. В новата цифрова джунгла колкото по-идиотско е едно известие, толкоз повече го препращат. Спомнете си хората, които повтаряха, че норвежците щели да отвличат децата ни и че Ковид-ваксините водят до неплодородие. Новата цифрова агитация разчита на това, че известията ще се препращат от човек на човек без глобата на специалисти или експерти - движи ги така да се каже естетиката, способността да поразяват въображението.

Човекът е организиран по този начин, че обича да чува причини, които да удостоверяват личните му отзиви. Днес затварянето на политиците във Фейсбук-платформи (преди това в джипки, сараи) прави допустимо всеки от почитателите им да получава онази порция агитация, която е подобаваща за него. Мразя ги тия, ей по този начин от вътрешната страна ми идва - единствено ми дайте преживелица, която да оправдае това ми другояче не доста обществено възприятие, да му даде тип на морално отвращение!

Не знам какъв брой професионално изпипана е тази работа у нас, нямам концепция какъв брой интернет-робота, какъв брой платени трола вземат участие в тези интервенции. Но забележете противоположните направления в наличието на посланията. На десните се предлага неотслабващата канонада по сякаш съветския сътрудник Радев; стигна се до безусловно скандалните изказвания от уволнения началник на разузнаването, който си разреши да приказва в медиите (нещо нечувано за тази специалност!) и да упрекна страната си, че била ръководена от дългата ръка на Москва. От друга страна обаче - американските наказания по закона " Магнитски " за Пеевски, ха в този момент де? Ами тук пропагандистите активизираха друго, " патриотично " цифрово опълчение - то почна старателно да ни убеждава, че сме суверенна страна и няма какво да ни се месят някакви американци. За всекиго по нещо!

Общественото схващане е изтъкано от несъгласия, в това няма нищо ново. Задача на интелигенцията е да вкарва логичност и ред, само че там е работата, че от години по този начин наречените анализатори са разграничени по ленински на наши и непознати. Дори ги канят по двойки - единият за едните, другият за другите и в последна сметка наместо да способстват за схващане на проблемите, дебатите водят до радикализиране на мненията, които всеки така и така си има. Най-хубаво шоу става, когато двамата почнат да приказват по едно и също време, а водещият се пробва да ги разтървава - тази техника май измисли господин Сидеров преди време, само че през днешния ден тя добре се удава на хората от ГЕРБ. Отричането до дъно не цели да ни завоюва, цели да поддържа обществото в положение на гражданска осведомителна война - и всеки да се подрежда при своите.

Разбира се, агитация вършат и съперниците им. Най-мощният ѝ вектор през днешния ден е служебното държавно управление, което засенчи партиите и май главно работи за усамотилата се във Facebook " ИТН ". Но въпреки всичко има разлики. В положителния си вид рецензиите на служебните министри към миналата власт изхождат от кардинални неща, които би трябвало да се трансформират - системата, режима, както и да го назовем. Повечето се въздържат от персонални нападки - към оня, който не е напълнил язовира, който е раздал парите на ББР. Карат ни да мислим по какъв начин да се отстранен паразитните структури, които разрешават да се заобикалят публичните поръчки. Как да се пренасочи публичен запас към дребните и междинни предприятия. Как да се реформира системата, тъй че да е ясно кой носи отговорност и защо. Е, има и няколко неприятни изключения, само че общият дух е подобен, коства ми се.

" А вие за какво назначихте Спецов? "

Контраатаките на ГЕРБ следват анекдотичната логичност, която господства виртуалния свят през днешния ден. Една съответна преживелица идва да обори систематичния проблем. Нали помните оня остарял анекдот, в който руският дипломат хвалел Волгата, а американските публицисти го питали за какво не могат съгражданите му да си я купят свободно. " А вие за какво биете негрите? ", избухнал посланикът. " А вие за какво назначихте Спецов? ", питат по този начин през днешния ден от ГЕРБ. Подозренията към новия началник на Национална агенция за приходите като че ли вълшебен анулират всичките несъбрани милиони и притискани преди предприемачи. Дали е отговорен въпросният господин за онази продадена компания аз не знам, уповавам се да разберем скоро. Но забележете метода, по който той беше конструиран като медийно чучело - стартира се със фотосите му като културист, които разсъниха иронични мнения, след това Биков ни сподели една порутена постройка, където бил офисът на компанията му, а то пък и името изключително, по какъв начин да не се помайтапиш. Не е ли всичко това по-интересно от някакви сухи числа? Или вземете възмущението от пенсионирането на проф. Кантарджиев (да е жив и здрав, разбирам, че продължава да работи!) - той беше употребен като привидно за хипотетичната чистка, осъществявана от служебното държавно управление. Защо тъкмо той? Щеше ли да е по този начин огромно възмущението, в случай че не беше станал любим на медиите с майтапите и добродушното си наличие?

Същия фигурален жанр ГЕРБ използва с видеозаписа на кафявия плик, даден от пенсионирания митничар на президентския консултант, в който господ знае какво имало. Бандитско видео, истински Холивуд! Мен в случай че питат, следва да арестуват тия, дето са се показали за служители на реда и поискали записа от охранителните камери, само че това е друга тематика. Въпросът е защо ще приказваме като общество - за систематичните проблеми или за обособени случки и картинки?

Ще кажете, не беше ли същото със фотосите с чекмеджето на Борисов? Да, аз персонално тези фотоси ги схващам като една от чудесните карикатури на Комарницки. Те просто дадоха израз на натрупалите се съмнения. А що се отнася до обстоятелствата - надалеч по-важно е да се проверяват признанията на господин Божков, къщата в Барселона, публичните поръчки, завладените бизнеси. Но ето на, сходни нагледи активизират гражданска сила, а анализът на системата е по-скучноват. И да, багра се, че анекдотичният цифров свят почва да ни отучва да мислим нереално - прескачаме от нашата картинка към тяхната и назад. А това е и задачата на новите пропагандисти, от жители да ни създадат сеирджии.

Б. ред. - Анализът на Ивайло Дичев е от Дойче веле.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР