Едва ли има някой, който да не е чувал за

...
Едва ли има някой, който да не е чувал за
Коментари Харесай

Откъде тръгва историята за чесъна и вампирите

Едва ли има някой, който да не е чувал за непоносимостта на вампирите към чесъна. Това изказване е толкоз известно и остаряло, че не се бяхме замисляли от кое място потегля и каква е историята към него.
 Лукът, чесънът и изгодите от тях за здравето ни
Лукът, чесънът и изгодите за здравето ни

Не бива да ги подценяваме

" От научна позиция, чесънът в действителност е едно от чудесата на природата ", споделя Ерик Блок, приет професор по химия в държавния университет Олбани в Ню Йорк. Без да желае да каже, че е магически, ученият има поради безбройните изгоди на ароматния зарзават за здравето.

А главната заслуга се дължи на веществото алицин в чесъна. Това е главното " сярно съединяване, което (за кратко) се отделя, когато срежем скилидка чесън ", прецизира още Блок.
 Снимка 535338

По принцип ролята на изгарящите и миризливи съединения в алицина е да защищават скилидката от неприятелите в почвата. Но точно от него потегля и известната художествена небивалица, че те гонят и вампирите.

Още през Средновековието някои европейци вярвали, че митичните чудовища са основани от кръвна болест. Те считали, че чесънът е мощен ентибиотик и по тази причина решили, че може да убие кръвопийците.
 Изкуственият разсъдък и първият основан от него антибиотик
Изкуствен разсъдък сътвори невъобразим до момента антибиотик

Ефективен е против резистентни бактерии

От Природонаучния музей Карнеги изясняват произхода на това изказване и с едно от най-редките медицински положения порфирия. Тя сплотява група от болести на кръвта, които се предизвикват от повреден ензим.

Въпросният ензим е необходим на телата ни, с цел да основат хем - тъмночервените съединения, които съдържат желязо и оказват помощ за превозването на О2 в тялото.

В резултат на затрудненията от болестта кожата става по-бледа и венците се свиват, поради което зъбите наподобяват по-големи.
 Снимка 535339

Консумацията на чесън, както и слънчевата светлина, могат да влошат признаците, по тази причина и хората с порфирия ги заобикалят. Ето от тук идва и фамозната " фолклорна връзка ", както професор Блок назовава мита за чесъна и вампирите.
 Илон Мъск, тайните теории по негов адрес и по какъв начин им отговори милиардерът
Илон Мъск: Аз съм върколак на 3000 години

Може ли притежателят на Tesla да пътува във времето

, оповестен в QJM: An International Journal of Medicine, изяснява и още една типична линия на известните герои от филмите на ужасите. Пиейки човешка кръв, " вампирите (или болните от порфирия) теоретично могат да попълнят запасите си от хем ", цитират учените от CNN.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР