Софийската икономика расте, а средните доходи на жителите й достигат

...
Коментари Харесай

Подкаст: Животът в София през числата / Какво е NFT изкуство и как може да го притежаваме

Софийската стопанска система пораства, а междинните приходи на жителите й доближават безспорен връх за последните 10 години. Столицата обичайно притегля главно младежи, а IT секторът и администрацията отварят непрекъснато нови работни места. За строителите на жилищни здания и комплекси тези трендове значат единствено едно - нужда от още парцели.

Докато популацията на столицата обаче нараства с 2.5% в интервала от 2010 година до 2019 година, жилищната повърхност се е нараснала с 6%. На фона на задълбочаващата се демографска рецесия, неналичието на добра инфраструктура и засилващия се интерес на хората към парцели в покрайнините на градовете Общият организационен проект на София планува жилища за още 1 млн. души.

Най-атрактивни остават южните квартали на столицата, където са и жителите с най-високи декларирани заплати, а на срещуположния полюс са регионите от северната част на София, написа в икономическия разбор на " Софияплан ", направен взаимно с Института за пазарна стопанска система.

Основен проблем на София остава и напредването. Според разбора съвсем всеки гражданин в града има автомобил, като измежду аргументите е и неналичието на функционален градски превоз. Използването на колела като различен метод за напредване пък остава мираж.

В днешния епизод на подкаста журналистът от " Капитал " Анина Сантова показва живота в столицата през данни от изследването на " Софияплан ". В него ще чуете още:

какъв е профилът на средностатистическия гражданин на София ще остане ли столицата с доста празни жилища може ли велосипедът да се трансформира в опция за напредване.
Your browser does not support the audio element.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР