Нов ден, поредно антитръстово дело срещу технологични гиганти. Само през

...
Коментари Харесай

Нови правила на хоризонта

Нов ден, следващо антитръстово дело против софтуерни колоси. Само през май основният прокурор на окръг Колумбия подаде тъжба против Amazon, немският орган за защита на конкуренцията стартира да преследва Amazon и Гугъл, с цел да дефинира дали имат " първостепенно значение за конкуренцията на пазарите ", а италианският им сътрудник удари Гугъл със 100 млн. евро санкция за ограничение на достъпа до Android Auto - версия на мобилната операционна система на компанията за коли.

И темпото може занапред да се форсира. На 4 юни английският антимонополен регулатор Competition and Markets Authority (CMA) и Европейската комисия, изпълнителният орган на Европейски Съюз, пуснаха паралелни изследвания, с цел да ревизират дали Фейсбук употребява данните, които събира, с цел да има непозволено превъзходство в онлайн рекламата. В същия ден немските антитръстови регулатори започнаха още едно дело против Гугъл за това дали новата им услуга News Showcase, в която демонстрира сбирка от новинарски публикации, не се приоритизира при резултатите от търсенията. На 7 юни пък френският контролен орган за конкуренцията разгласи, че е постигнал съглашение с Гугъл поради исковете, че компанията злоупотребява с господстващо състояние при онлайн рекламите. Гугъл ще заплати санкция 220 млн. евро и ще промени някои свои бизнес практики.

Отчасти регулаторите реагират съгласно политическите ветрове. " Те няма по какъв начин да сбъркат, преследвайки софтуерни колоси ", споделя Юстус Хаукап от университета в Дюселдорф. Америка имаше сходна вълна от свързани с софтуерните колоси каузи предходната година, когато Министерството на правораздаването започва такава против Alphabet (компанията - майка на Google) и Федералната комерсиална комисия стартира да проверява Фейсбук със единодушие на държавните прокурори. Но друга динамичност в работата допуска, че сходни случаи ще станат още по-чести.

От една страна, органите за защита на конкуренцията от ден на ден се състезават между тях. Първо в Америка, а в този момент и в Европа, всички желаят да оставят диря в регулирането на софтуерните колоси, отбелязва Томас Виндже от адвокатската адвокатска фирма Clifford Chance. Новото звено за цифрови пазари на CMA би трябвало да си построи име. Андреас Мунд, който оглавява немския еквивалент на CMA, желае да откри своята организация като пионер в антитръстовата софтуерна регулация. Новите каузи на локално равнище също са опит да се отблъсне мощта на Европейската комисия, на която Европейски Съюз разпореди да дава отговор за Закона за цифровите пазари в частта за конкуренцията.

" Това мерене на мускули е основополагащо за разпоредбите за конкуренцията ", споделя Кристина Кафара от консултантска компания Charles River Associates - от фактологичните антитръстови каузи до прогнозните правила, които авансово лимитират цифровите компании. Новият закон за конкуренцията в Германия, който влезе в действие през януари, беше първият, който заложи на този метод - немските каузи против Amazon, Гугъл и Фейсбук го употребяват. Очаква се цифровият блок на CMA да следва сходен път, в случай че английският парламент утвърди нужното законодателство. Ако Законът за цифровите пазари на Европейски Съюз влезе в действие, софтуерните колоси ще би трябвало да се съобразят с дълъг лист от планирани правила.

Всичко това може да накара антитръстовите регулатори, изключително в Европа, да разчитат по-малко на няколко огромни следствия, а повече на голям брой по-малки - сходни на контрола над " по-старите " промишлености. Регулаторите ще работят бързо, в случай че считат, че софтуерните колоси са създали (или са на път да направят) нещо неприятно. Надеждата е, че компаниите по-късно ще би трябвало да помислят два пъти, преди да разширят своите цифрови владения, като обединят остарелия артикул с нов да вземем за пример или употребяват данните, събрани другаде, в интерес на личните си услуги.
Капитал - брой 24
Но не затаявайте мирис. Във френския случай Гугъл се съгласи да улесни живота на съперниците си, да вземем за пример посредством възстановяване на достъпа до данни. Но това е малко евентуално да понижи превъзходството на компанията в цифровата реклама. Инвеститорите в софтуерните колоси се отърваха от антитръстовия напън. Вероятният резултат - непрекъсната връзка сред компаниите и регулаторите - е допустим за всички.

За да разберете за какво, спомнете си по-старото дело на Европейски Съюз против Гугъл. Преди три години Европейската комисия санкции компанията с 4.3 милиарда евро и я принуди да отдели търсачката си от мобилната си операционна система Android. Купувачите на нови смарт телефони можеха да си изберат различни услуги за търсене, които бяха показани на видно място. Победителите не привлякоха доста консуматори, множеството от които към момента харесват Гугъл. На 8 юни комисията съобщи, че вместо това опцията за избор ще класира услугите за търсене по техния пазарен дял - което мъчно може да се назова антитръстова гражданска война.

2021, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР