Новата съдебна карта на България да бъде изготвена в сътрудничество

...
Новата съдебна карта на България да бъде изготвена в сътрудничество
Коментари Харесай

Предложение: Венецианската комисия да помогне за новата съдебна карта на България |

Новата правосъдна карта на България да бъде направена в съдействие с Венецианската комисия - това е предложил еврокомисарят по правораздаване Дидие Рейндерс на правосъдния министър Янаки Стоилов при видеоконферентния диалог сред двамата. Това излиза наяве от известие на Министерство на правосъдието.

Еврокомисарят е приветствал позицията на министър Стоилов, че окончателното приемане на правосъдната карта би трябвало да се случи след конституирането на новия парламент. Стоилов е отбелязал, че тематиката е от огромно публично значение, тъй като сегашният модел на промяна планува закриването на над 50 районни съдилища в страната.

Дидие Рейндерс реагирал позитивно на информацията за проведения от Министерство на правосъдието спор за новата правосъдна карта на България. 

Одобреният от Висшия правосъден съвет Модел 4 среща сериозна опозиция отвред - от политици, през юристи, нотариуси, омбудсмана и други Той планува смяна на родовата подсъдност и трансформирането на 57 районни съдилища в териториални отделения. На последното си заседание  Съдийската гилдия на Висш съдебен съвет елегантно реши да трансферира всички материали на правосъдното министерство, откакто не среща схващане от на никое място.

Министър Стоилов е повдигнал и въпроса за нуждата от обществен разбор на профилираното правораздаване у нас. Стоилов уведомил еврокомисаря, че е изискал данни за работата на тези институции и част от тях към този момент са ги дали и те ще бъдат оценени в правосъдното ведомство.

Дидие Рейндерс е поддържа концепцията на Янаки Стоилов за започване на необятна полемика за общоевропейски механизъм за битка с корупцията по отношение на непознати юридически актове във връзка с лица, свързани с пране на пари, проведена престъпност и корупция.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР