TPU чиповете на Google, част от облачните услуги, се използват

...
TPU чиповете на Google, част от облачните услуги, се използват
Коментари Харесай

Какво значи AI да проектира чипове за AI


TPU чиповете на Гугъл, част от облачните услуги, се употребяват и за вътрешно проучване на AI
(снимка: Google)

Гугъл е намерила метод да употребява машинно самообразование, с цел да помогне за проектирането на идващото потомство чипове за… машинно самообразование. Дизайнът на логаритъма е „ съпоставим или надминаващ ” тези, създавани от хората, споделят инженерите на Гугъл.

Разликата е, че посредством изкуствения разсъдък чиповете могат да бъдат проектирани доста, доста по-бързо. Според софтуерния колос, работата, която на хората лишава цели месеци, може да бъде изпълнена от AI за… по-малко от шест часа.

Гугъл от години работи върху въпроса по какъв начин да употребява машинно самообразование за основаване на чипове. Най-новото ѝ достижение обаче – разказано неотдавна в публикация в списание Nature – наподобява като да е първият път, когато проучванията са приложени към комерсиален артикул: това е идната версия на личните чипове TPU на Гугъл, които са усъвършенствани за AI-изчисления.

„ Нашият способ е употребен в производството за планиране на идващото потомство Гугъл TPU ”, пишат създателите на отчета, ръководени от откривателите на Гугъл – Азалия Мирхосеини и Анна Голди. С други думи, неестествен разсъдък оказва помощ да се форсира бъдещето на развиването на изкуствения разсъдък, отбелязва.

В публикацията си инженерите на Гугъл означават, че създаването им има „ фундаментални последствия ” за чип-индустрията. Тя би трябвало да разреши на фирмите да изследват по-бързо вероятното архитектурно пространство за идни планове и по-лесно да персонализират чиповете за съответни натоварвания.

Редакционна публикация на Nature пък назовава проучването „ значимо достижение ” и отбелязва, че сходна работа може да помогне за компенсиране на планувания завършек на. Това е аксиома за проектирането на чиповете от 70-те години, която гласи, че броят на транзисторите на чипа се удвоява почти на всеки две години.
още по тематиката
Изкуственият разсъдък няма да реши безусловно физическите провокации от „ натикването ” на от ден на ден транзистори върху чиповете, само че може да помогне за намиране на други пътища за увеличение на продуктивността.

Конкретната задача, с която се занимават логаритмите на Гугъл, е известна като „ систематизиране на площта ”. Това нормално изисква дизайнерските умения на хора, които работят благодарение на компютърни принадлежности, с цел да намерят оптималното оформление на силициевата матрица за подсистемите на чипа.

Компонентите включват неща като процесори, графични процесори и ядра на паметта, които са свързани всички дружно, употребявайки десетки километри микроскопично окабеляване. Да се реши къде да се сложи всеки съставен елемент върху матрицата е нещо, което въздейства директно върху възможната скорост и успеваемост на чипа. И като се имат поради както мащабът на производството на чипове, по този начин и изчислителните цикли, нанометровите промени в разположението могат в последна сметка да имат големи резултати.

Алгоритми с изкуствен интелект са употребявани за планиране на TPU чиповете на Гугъл
(снимка: Google)

Инженерите на Гугъл означават, че проектирането на разпределението на площта лишава „ месеци интензивни старания ” за хората, само че от позиция на машинното образование има прочут метод за справяне с този проблем: подхожда се като настолна игра.

AI нееднократно е потвърдил, че може да, а инженерите на Гугъл означават, че планирането на площта е аналогично на сходни провокации. Вместо дъска за игра има силициева матрица. Вместо фигури като офицери и топове има съставни елементи като процесори и графични процесори. Следователно задачата е да се намерят „ изискванията за победа ” на всяка дъска. При шаха това е достигането до мат, при проектирането на чипове е изчислителната успеваемост.

Инженерите на Гугъл са обучили логаритъма посредством набор от 10 000 пространствени разпределения с друго качество, някои от които са генерирани на инцидентен принцип. Всеки дизайн е бил маркиран със характерна „ премия ” въз основа на триумфа му по разнообразни индикатори като дължината на нужния проводник и ползване на сила. След това логаритъмът е употребявал тези данни, с цел да направи разлика сред положителни и неприятни разпределения и да генерира свои лични планове.

Както към този момент е виждано по време на настолни игри с присъединяване на изкуствен интелект, машините не мислят безусловно като хората и постоянно стигат до непредвидени решения на познати проблеми. Когато AlphaGo на надигра първенеца Лий Седол на играта Go, тази динамичност докара до скандалния „ ход 37 ” – на пръв взор изцяло нелогично слагане на фигура от страна на изкуствения разсъдък, което обаче докара до победа.

Е, нищо толкоз трагично не се е случило с логаритъма за планиране на чипове на Гугъл, само че все пак пространствените проекти наподобяват много по-различни от тези, основани от човеците-проектанти. Вместо спретнати редове от съставни елементи, ситуирани върху матрицата, подсистемите наподобяват като че ли съвсем инцидентно са разпръснати по силиция.

Резултатите занапред ще бъдат изследвани, само че обещанието е огромно. Случаят надалеч не е единственият, в който става дума за планиране благодарение на неестествен разсъдък. Гугъл изследва потреблението на AI в други елементи на процеса, като „ изследване на архитектурата ”, а съперници като Nvidia търсят други способи за ускорение на работния развой.

Изглежда можем да чакаме „ завъртането ” на невероятния цикъл, в който изкуственият разсъдък проектира чипове за неестествен интелект…
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР