Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до служебния здравен министър д-р

...
Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до служебния здравен министър д-р
Коментари Харесай

Омбудсманът поиска облекчен режим за ТЕЛК на хората с необратими увреждания |

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати рекомендация до служебния здравен министър доктор Стойчо Кацаров по отношение на критериите на здравната експертиза и редът за нейното осъществяване. Повод са десетките сигнали и тъжби до институцията на омбудсмана, в които хората в неравностойно състояние търсят подпомагане за разрешаване на дългогодишни наболели проблеми. 

„ Като омбудсман, бих желала да отбележа, че един от сериозните проблеми, на който досега не е открито решение, е определянето от ТЕЛК на период на инвалидността, който не е доживотен, при жители с окончателни положения без опция за цялостно или отчасти възобновяване “, написа Диана Ковачева до доктор Кацаров. 

Тя показва, че причина за това най-често е условието на член 69, алинея 1 от Наредбата за здравната експертиза, според който при множествени увреждания, някои недефинитивни, срокът на инвалидността се дефинира от една до три години. Омбудсманът подчертава, че в огромна част от случаите съпътстващите увреждания, които постановат периодическото преосвидетелстване на жители, нямат решаващо значение при установяване на общия % трайно понижена работоспособност/вида и степента на увреждане, а нерядко въобще не вземат участие при оценката. Освен това, при преосвидетелстване на тези жители, от ТЕЛК изискват те да показват документи, доказващи и дефинитивното увреждане. 

Според жителите, това е унизително и лишено от всякаква логичност условие, защото поставената им диагноза е окончателна, т.е. дефинитивна и необратима. 

Доц. Диана Ковачева обръща внимание и на обстоятелството, че честото преосвидетелстване на такива жители, с изключение на усложнения и финансови разноски за тях, в допълнение натоварва и органите на здравната експертиза.

По този мотив публичният бранител предлага на здравния министър да се регламентира определянето на доживотен период на трайно понижената работоспособност/вид и степен на увреждане за всички случаи, когато водещото увреждане е окончателно. Тя упорства още да се форсира въвеждането на осведомителната система „ Медицинска експертиза “ и да се сътвори опция за подаване на всички документи за ТЕЛК по електронен път.

Според Диана Ковачева в изискванията на пандемия тази системата освен ще помогне на жителите, които разполагат с техническа опция, да изпращат по електронен път документите си, само че и ще обезпечи достъп на виновните органи до цялата здравна информация, която има отношение към експертизата. В рекомендацията си до здравния министър, омбудсманът упорства и за усилване на контрола върху активността на органите на здравната експертиза, да не се позволяват случаи на механично назначение на спомагателни проучвания и съвещания, които не са нужни за експертизата или са налични във към този момент показаните медицински документи. Омбудсманът е безапелационна, че е належащо навременно да се обезпечат на здравноосигурените лица всички нужни проучвания и съвещания за експертизата, които да бъдат заплащани от НЗОК.

Не на последно място Диана Ковачева упорства за инспекции на всички РКМЕ и ТЕЛК в страната по отношение на обезпечаване на налична среда - пред и в постройките, за явяващите се за освидетелстване и преосвидетелстване хора с увреждания, както и на организацията на работа на комисиите.

„ За страдание, провеждането на огромна част от проучванията, изключително високоспециализираните в дома на тези жители е невероятно, а експертите отхвърлят да ги посетят за осъществяване на нужните за експертизата съвещания “, акцентира омбудсманът. 

Доц. Ковачева подчертава и върху нуждата от гарантиране на заслужено оценяване, в това число на хората с множествени увреждания, и напомня отправената рекомендация за разискване на промени в Методиката за използване на отправните точки за оценка на трайно понижената продуктивност (вид и степен на увреждане) в промени, които да разрешат при установяване на общата оценка да се взимат поради оценките за всички съпътстващи увреждания, без значение от тяхната тежест. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР