Компактен демонстратор на квантови изчисления с йонен капан(източник: Pogorelov et

...
Компактен демонстратор на квантови изчисления с йонен капан(източник: Pogorelov et
Коментари Харесай

Създадоха най-малкия квантов компютър


Компактен демонстратор на квантови калкулации с йонен капан
(източник: Pogorelov et al., PRX Quantum)

Учени-ф изици създадоха квантов компютър с размерите на две душ кабини, т.е. може да се помести в две сървърни стойки . Той е в положение да сътвори объркано квантово положение от 24 кубита, което е връх към сегашния миг.

Квантовите компютри са способни да правят калкулации в пъти по-бързо от класическите компютри. Поне на доктрина. На процедура внедряването на такива изчислителни устройства се усложнява от нуждата да се поддържа и високата неустойчивост на системата към разстройства от околната среда.

За да се генерира квантово положение, температурата на системата би трябвало да се намали до няколко келвина. В допълнение, системата би трябвало да е защитена от външни разстройства. Като предписание това изисква задоволително огромно съоръжение.

Физици от Университета в Инсбрук са основали квантов компютър, който се побира в две общоприети сървърни стойки, всяка с размер 1,7 м³, излиза наяве от обява във . Машината употребявали оптични кубити, които кодират квантовата информация в две електронни положения на калциевите йони. Информацията се трансферира сред йоните, а лазерните импулси могат да трансформират положенията на частиците и да основат усложнение.
още по тематиката
Изследователите са съумели да свържат 24 частици в една система, само че дават обещание да усилят този брой най-малко два пъти. Самата система се състои от няколко алуминиеви модула, които се побират един върху различен в общоприети сървърни стелажи.

Подобно осъществяване е привлекателно за разработчиците, защото може да бъде приложено върху съществуващо съоръжение, без да е належащо да се измислят нови структури за инсталиране на детайли на върху тях.

Цялостната компютърна система се състои от два стелажа, единият от които съдържа устройства за генериране и ръководство на лазерна светлина, както и за нейното маршрутизиране и превключване. Вторият долап съдържа главния йонен капан, електрически съставни елементи за манипулиране на квантовите положения на йоните и съставни елементи за връзка и дистанционно управление на системата.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР