Настоящото десетилетие трябва да се превърне в цифровото десетилетие на

...
Настоящото десетилетие трябва да се превърне в цифровото десетилетие на
Коментари Харесай

ЕК готви 14,7 млрд. евро за по-зелена и цифровизирана Европа


Настоящото десетилетие би трябвало да се трансформира в цифровото десетилетие на Европа
(снимка: CC0 Public Domain)

Европейската комисия одобри главната работна стратегия за „ Хоризонт Европа ” за интервала 2021-2022 година Работата по описаните в нея цели и съответни тематични области ще бъде финансирана с общо 14,7 милиарда евро. Значителна част от тях ще са ориентирани към дигитализацията.

Инвестициите, съгласно Европейска комисия, ще ускорят екологичния и цифровия преход, ще допринесат за устойчивото възобновяване от пандемията от ковид и ще покачат способността на Европейски Съюз да се оправя с бъдещи рецесии.

Чрез стипендии, образования и продан те ще оказват помощ на европейските откриватели да построяват по-добре свързани и по-ефективни европейски екосистеми за нововъведения и да основават научноизследователски инфраструктури на международно ниво.
още по тематиката
Над 40% от средствата – общо към 5,8 милиарда евро – ще бъдат вложени в научни проучвания и нововъведения в поддръжка на Европейския зелен пакт и уговорката на Съюза до 2050 година Европейски Съюз да стане климатично безпристрастен.

С тези средства ще се подкрепят планове, свързани с изследвания на изменението на климата, създаване на решения за понижаване на излъчванията на парникови газове, адаптиране към изменящия се климат.

На фокус са: ускорение на устойчивия и обективен преход към чиста сила и подвижност, пригаждане на продоволствените системи, развиване на кръговата стопанска система и биоикономиката, опазване и увеличение на естествените въглеродни поглъщатели в екосистемите и адаптиране към промените на климата.

Други значими цели на програмата са актуалното десетилетие да се трансформира в цифровото десетилетие на Европа и да се положат основите за основаването на нови цифрови предприятия, които са добре готови за бъдещето, като по този метод се обезпечи доста нарастване на вложенията в тази област.

Така да вземем за пример, програмата ще способства за оптимално оползотворяване на капацитета на цифровите принадлежности и на основаващите се на огромни масиви от данни научни проучвания и нововъведения в областите на опазването на здравето, медиите, културното завещание, креативната стопанска система, подвижността и производството на храни, като поддържа модернизацията на промишлените модели и укрепва водещите позиции на Европа в индустрията.

През 2021-2022 година създаването на основни цифрови технологии ще бъде подкрепено с 4 милиарда евро, от Европейската комисия.

Първите предложения за показване на оферти ще бъдат оповестени на 22 юни на основания от Комисията портал за финансиране и публични поръчки. Европейските дни на научните проучвания и нововъведенията, които ще се проведат на 23 и 24 юни, са опция програмата „ Хоризонт Европа ” да бъде разисквана измежду основателите на политики, откривателите, иноваторите и жителите.

Информационните дни за „ Хоризонт Европа ”, които са предопределени за евентуалните претенденти, ще се състоят от 28 юни до 9 юли.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР