Производителят на машините за гласуване Смартматик е изпратил финансово предложение

...
Производителят на машините за гласуване Смартматик е изпратил финансово предложение
Коментари Харесай

Смартматик е дала оферта за доставката на 1 500 машини за гласуване

Производителят на машините за гласоподаване " Смартматик " е изпратил финансово предложение до Централната изборна комисия (ЦИК) за доставка на 1500 устройства за машинно гласоподаване, заяви ръководителят на ведомството Камелия Нейкова. Според Веселин Тодоров, изпълнителен шеф на " Сиела Норма ", става дума за сума към 8.2 млн. лева Пред БНР той посочи, че компанията му не взе участие в договорката, само че е осведомен от " Смартматик " за хода на договарянията в качеството му на приближен сътрудник.

До през вчерашния ден договорка сред ЦИК и " Смартматик " към момента нямаше, само че от изборната комисия обясниха пред " 24 часа ", че са обнадеждени за хода на договарянията. По време на диалозите със " Смартматик " е разисквано, че при договорката е нужно да се употребява медиатор, защото производителят на машините няма посланичество в България и не може за малко да отговори на всички условия на Закона за публичните поръчки. От ЦИК към този момент не са оповестили кой ще бъде медиаторът и дали това още веднъж ще бъде " Сиела Норма ".

Междувременно Веселин Тодоров разгласи пред БНР, че препоръчаният от ЦИК на " Сиела Норма " контракт за софтуерното и логистично обслужване на машините за идните парламентарни избори е доста тежък и съдържа неизпълними условия.

" В момента сме притиснати до стената, договорът е доста тежък, в него има условия, които не можем да осъществим ", съобщи той и уточни, че компанията към момента не е получила контракта за обслужване на машините. Той разясни, че " Сиела Норма " ще извърши софтуерната работа, само че това ще докара до загуба за компанията.

" Ние се съгласихме да излезем на загуба. Пряката загуба е към 200-250 хиляди лева ".

Договорът съдържа доста тежки клаузи, счита Веселин Тодоров и даде образец - всяко нарушаване, колкото и малко да е то, би коствало 10% наказателна клауза. Той заяви още, че ЦИК ще достави за своя сметка машините в чужбина като половината били в Амстердам, а останалите - в Тайпе, като се чака през уикенда също да доближат до Амстердам.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР