5 пъти намалели лозята у нас за последните 20 години.

...
5 пъти намалели лозята у нас за последните 20 години.
Коментари Харесай

Пет пъти са намалели лозята у нас за последните 20 години

5 пъти намалели лозята у нас за последните 20 години. Отглежданите действително лозя у нас са на повърхност към 28 хиляди хектара при капацитет за 63 хиляди хектара. Това сподели в ефира на БНР БНР Петьо Бошнаков, ръководител на новосъздаденото Националното съдружие на българските лозари.

Сред аргументите за това са загубата на пазари и преструктурирането на лозарските стопанства от високодобивни към висококачествени. „ Но основен проблем е неналичието на политика от страна на страната “, твърди Петьо Бошнаков. По думите му в този интервал на пазара са навлезли страни, които преди този момент въобще не са били на винената карта. „ Броят на лозарските стопанства понижава, а броят на избите се усилва, което е индикативен развой, че от ден на ден лозари приключват своя цикъл на произвеждане и се трансформират във винари “, разяснява Бошнаков. Като позитивна наклонност той открои увеличението на броя на дребните районни мазета, които съставляват даден район и създават продукция от лични лозя. „ А не, както беше преди години, огромните винопроизводители да изкупуват и да създават всеобщ еднообразен артикул. “ През последните години обаче липсват вложения в бранша, означи още Петьо Бошнаков.

Парадкосалното е, че българският гроздопроизводител получава дотация, каквато получава и един декар пасбище и никакви други благоприятни условия. Бошнаков дефинира положението на секторите лозарство и винарство като тежко.

Лозарите не са задоволително добре показани в Националната лозаро-винарска камара, счита Петьо Бошнаков. По думите му новото съдружие има доста членове и огромна сила нещо в бранша да се промени.

Кадрите в лозарството мъчно се задържат и образоват, очерта различен проблем. „ Основно разчитаме на хора в напреднала възраст, които имат опит, младежи нямаме действителната опция да ги задържим заради ниските приходи в бранша. “

Освен това на фона на изчезналата държавна политика родните лозари са подложени на мощната конкуренция на прилежащите страни и на натиска от нерегламентиран субсидиран импорт на вино от други европейски страни. Схемата – влизат наливни виновност, които се прибавят към локални в оторизации от закона %, посочи Петьо Бошнаков.

„ Има обилни пропуски във връзка с контрола. Внася се и грозде от прилежащите страни, които конкурират локалното произвеждане. „ Много постоянно грозде се вкарва като десертно, а по-късно се продава като винено на районните борси. падът в изкупните цени на едро е над 50% за последните години, сподели още Бошнаков. „ Такива цени, каквито са сега, на пазара на грозде не е имало през последните 20 години. Въпреки че фрапантно са нарастнали всички разноски във връзка с производството. “

Според Петьо Бошнаков лозарството може да задържи повече хора в селските райони. „ Има и огромна културна полезност и опция за развиване на туризъм. Този бранш е лицето на една страна. “
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР