Оптична безжична технология обещава по-бързи и по-ефективни комуникации (снимка: CC0 Public

...
Оптична безжична технология обещава по-бързи и по-ефективни комуникации (снимка: CC0 Public
Коментари Харесай

Идва 6G безжичен пренос с 10 Gbps и голямо бъдеще


Оптична безжична технология дава обещание по-бързи и по-ефективни комуникации 
(снимка: CC0 Public Domain)

Всички софтуерни и нетехнологични медии приказват по какъв начин 5G трансформира света, само че 6G идва още по-бързо и дава обещание да донесе още по-големи промени. Наскоро бе създадена нова технология за транспорт на данни посредством нов източник на светлина, който изпраща невидими и безвредни за очите фотони безжично от един дирек до различен при скорост 10 Gbps. Разработката е една от многото в региона на оптичните безжични връзки (OWC) и се преглежда като бъдещето на високоскоростните връзки.

Технологията за оптична безжична връзка, или в резюме OWC, употребява забележими, инфрачервени (IR) или ултравиолетови (UV) лъчи за транспорт на данни за връзки на релативно къси дистанции в градовете, над вода и така нататък Очаква се този технология да се трансформира в сцена на засилваща се конкуренция в идните години.

Прототипната система в тази ситуация е дело на Optipulse, само че има и доста други предприятия, които работят по усъвършенстването на OWC, отбелязва. В проучванията си в края на предходната година компанията е постигнала 10Gbps посредством дребен чип, който изпраща безжични данни по-бързо от актуалните 5G радиочестотни (RF) излъчватели.

Използвайки този по-бърз RF чип, откривателите в действителност са тествали и постигнали транспорт на данни без неточности при 25 Gbps. Това значи, че светлинният източник се включва и изключва 25 милиарда пъти в секунда. Абсолютно никакви кабели не са употребявани в процеса. Вместо това данните се изпращат през лъч от невидима светлина от лазерен вид.

Комуникационен взрив

Подобна технология на транспорт е нещо, което е належащо на интернет доставчиците и телеком операторите в избрани области на техните мрежи.

Комуникационните компании имат потребност от високи скорости при разширението на мрежите си. Същевременно те се нуждаят от опция за инсталиране на нова в градовете, без да разкопават улици и тротоари или да минават през реки или езера. Последното освен е постепенно и коства огромни разноски, само че е и комплицирано: изисква се приемане на позволение от притежателите на терените (общините), разнообразни държавни организации и оператори на други инфраструктурни мрежи.

Системата съставлява интерес също по този начин и за създаване на интернет мрежи в селски райони. Наред с това OWC връзката може да откри място и в построяването на високоскоростните връзки земя-космос за сателитна връзка, сателитни системи за следене и наблюдаване.

OWC понижава разноските и усилва продуктивността

Оптичната безжична връзка по едно и също време понижава разноските и усилва продуктивността. Освен това проучванията с досегашните прототипи демонстрират, че системата употребява по-малко сила (на база пренесен обичай информация) от микровълновата технология. Това значи, че е нужна по-малко сила за действие на мрежите, а това е значимо на фона на разгръщането на честотната лента, което ще продължи да пораства през идващите години.

Обект на актуалните разработки на технологията е основаването на връзки, посредством които OWC системите да се „ включват ” към настоящата инфраструктура елементарно, безпрепятствено и безпроблемно, надграждайки съществуващите мрежи за по-добра продуктивност.

Автономно шофиране, телемедицина, отдалечено образование

Оптичните безжични връзки ще бъдат значим инструмент за доставчиците на всевъзможен тип интернет услуги. Изпращането на огромни размери трафик по въздуха в региони, където кабелният интернет би бил безценен, има отношение към всички значими услуги, които обществото чака в близко бъдеще, изключително след „ наученото ” по време на пандемията: свързани коли, самостоятелни транспортни средства, електронни здравни услуги и, електронно образование.

Безопасно за здравето

Наред с всичко това заслужава да се означи, че сигналите при OWC са невидими, безвредни за зрението и за кожата, с ниска инертност.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР