По-добра зърнена реколта от миналогодишната прогнозират стопаните в Бургаска област.

...
По-добра зърнена реколта от миналогодишната прогнозират стопаните в Бургаска област.
Коментари Харесай

Фермерите очакват по-високи изкупни цени за зърнената реколта

По-добра зърнена годишна продукция от миналогодишната предвиждат стопаните в Бургаска област. Ечемикът към този момент е узрял, чакаме дъждовете да спрат, с цел да можем да стартираме да жънем. Това съобщи пред БНР Илия Проданов - ръководител на Съюза на зърнопроизводителите „ Маркели “, в който членуват стопани от общините Камено и Карнобат.

„ Не можем да чакаме добиви като в другите елементи на страната. Тук дъждовете пристигнаха по-късно, за ечемика, пшеницата и рапицата е към този момент доста късно. Освен това, преваляванията са местни, другояче преди този момент отново си имаше тежки интервали, май месец не капна капка дъжд! Няма да се повтори нещастието от предходната година, когато имаше по 50 – 100 кг добиви от декар в цели общини, това тази година няма да го има, всички ще сме над тези числа. “, разясни той.

Очакванията са 300 – 350 кг от декар при пшеницата, а при ечемика към 400 кг от декар.

Много аграрни стопани се отхвърлиха от рапицата, поради което предстоящите добиви ще са малко над 200 кг. Надеждата за по-добра година земеделските стопани свързват с по-високите изкупни цени на зърното на тържищата.

Миналата година, пшеницата се продаваше за към 300 - 310 лева за звук, в този момент стопани са продали на зелено за 400 лева за звук.

Трябва 2 - 3 дни да не вали и комбайните ще влязат, с цел да ожънат към този момент узрелия ечемик “, безапелационен бе Проданов. В Бургаско жътвата стартира най -рано в землищата на общините Айтос и Камено, най-вероятно прибирането на реколтата ще е през идната седмица.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР