Преговарящите от Съвета на ЕС и Европейския парламент са постигнали

...
Преговарящите от Съвета на ЕС и Европейския парламент са постигнали
Коментари Харесай

Нови правила за таксуване на пътищата в Евросъюза

Преговарящите от Съвета на Европейски Съюз и Европейския парламент са постигнали политическо съглашение по отношение на ревизираните правила за таксуване на пътищата (директивата „ евровинетка “) на територията на 27-те страни от Европейски Съюз, заяви пресслужбата на Европейския съвет.

Промените имат за цел да спомагат за реализиране на задачите на Парижкото съглашение за климата, предвиждащо понижаване на нездравословните излъчвания и други въздействия върху околната среда, както и тапите и финансирането на пътната инфраструктура.

„ Днешното съглашение за таксуване на пътища с по-строги и по-широки по обсег правила и нова скица за справяне с излъчванията на CO2, е основен детайл при декарбонизирането на превоза и постигането на задачите за климата в сходство с Европейския зелен контракт и Парижкото съглашение. Чрез стимулиране на по-чистите транспортни интервенции, той дава явен сигнал и правна сигурност на производителите на транспортни средства и превозвачите за идващото десетилетие, както се изисква от промишлеността, екологичните организации и други заинтригувани страни. Приключването на договарянията по това предложение беше значим приоритет за португалското председателство “, съобщи Педро Нуно Сантос, португалски министър на инфраструктурата и жилищното строителство, чиято страна е краткотраен ръководител на Съвета.

Според постигнатата договореност, страните от Европейски Съюз могат да вкарат комбинирани системи за събиране на пътни такси както съгласно времето, през което транспортните средства пътуват, по този начин и съгласно изминатото разстояние. Винетките, основани на време, ще бъдат отстранени за тежкотоварните транспортни средства в главната мрежа TEN-T в границите на осем години от влизането в действие на променената инструкция за винетките. В случаите, когато държавите-членки ползват обща система от винетки, те ще имат две спомагателни години, с цел да приспособяват или разпрострат тази система.

Като главен принцип на пътното таксуване държавите-членки резервират свободата да ползват пътни такси и потребителски такси за разнообразни категории транспортни средства, като тежкотоварни транспортни средства, рейсове, лекотоварни транспортни средства, микробуси и леки коли, без значение един от различен. Например държавите-членки могат да решат въобще да не таксуват рейсовете.

Правилата за пропорция на цените на винетките за леки коли ще включват обвързване за въвеждане на дневна винетка за коли, които са „ инцидентен транспорт “ или минават пренос през дадена страна.

Ще бъде въведен нов инструмент за целия Европейски Съюз за другата инфраструктура и потребителски такси за тежкотоварни транспортни средства въз основа на излъчванията на CO2, както е планувано в първичната позиция на Съвета. Промяната ще се основава на съществуващите стандарти за CO2. В началото схемата ще се ползва единствено за най-големите камиони, само че последователно може да се разшири и към други типове тежкотоварни коли, като постоянно се приспособява към софтуерния прогрес посредством актове за осъществяване.

В позицията на Съвета са направени някои усъвършенствания, които имат за цел да подсигуряват, че хибридните транспортни средства няма да бъдат натоварвани два пъти, както и да се избегнат вероятни припокривания на разновидностите на CO2 такси с други принадлежности при ценообразуване на въглерода.

Различни пътните такси въз основа на екологичните индикатори, които ще се ползват за микробуси и леки коли, когато това е механически осъществимо, само че най-рано от 2026 година.

Таксите за външни разноски за замърсяване на въздуха (вредните излъчванията СО2) ще станат наложителни за тежкотоварните транспортни средства след четиригодишен временен интервал, където се постановат такива такси. Държавите-членки, обаче, ще имат право да не ползват тази такса, откакто уведомят Комисията, в случай че това ще докара до отклонение на трафика, което би имало нежелани негативни последствия.

Основните правила за установяване на приходите от пътни такси ще останат непроменени. Като цяло държавите-членки би трябвало да отделят от приходите, генерирани от такси за инфраструктура и външни разноски за планове в транспортния бранш, по-специално в поддръжка на трансевропейската транспортна мрежа. Те не са длъжни да го вършат. По отношение на приходите, генерирани от незадължителни такси за тапи, или тяхната еквивалентна финансова стойност, държавите-членки ще ги употребяват единствено за решение на проблеми със тапите или за развиване на резистентен превоз и подвижност.

Новите правила ще разрешат на държавите-членки да ползват по-висока надценка (до 50%) към таксата за инфраструктура, събирана за съответни мощно претрупани пътни сектори, в случай че всички наранени държави-членки са съгласни.

Договореният текст включва редица изключения, отнасящи се да вземем за пример за съществуващи концесионни контракти, хора с увреждания и едва обитаеми региони.

Промените ще влязат в действие след утвърждение от страна на Комитета на непрекъснатите представители (COREPER), а по-късно – от Съвета на Европейски Съюз (ръководителите на способените министерства). Следващото утвърждение ще е както на Съвета (лидерите), по този начин и на Европейския парламент.

От пресслужбата на Съвета напомнят, че Европейската комисия вкара за първи път през май 2017 година промени в директивата за „ евровинетката ”, който дефинира, че въвеждането на пътни такси е непринудено за държавите-членки на Европейски Съюз.

Ако решат да постановат пътни такси, съответните страни би трябвало да съблюдават общите правила, избрани в директивата за „ евровинетката “. Целта на това е да се подсигурява, че налагането на пътни такси не дискриминира интернационалния трафик и не води до нарушение на конкуренцията сред транспортните оператори.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР