Гръцките депутати приеха реформата на трудовото законодателство, която предизвика стачки

...
Гръцките депутати приеха реформата на трудовото законодателство, която предизвика стачки
Коментари Харесай

Гръцките депутати приеха трудовата реформа въпреки протестите

Гръцките депутати одобриха промяната на трудовото законодателство, която провокира стачки и митинги на синдикатите, съобщи Ройтерс.

Консервативното държавно управление на премиера Кириакос Мицотакис, което има комфортно парламентарно болшинство, цели да реформира законите, датиращи от времето преди Интернет, когато множеството работещи прекарваха идентични работни часове в офиси и фабрики.

По време на парламентарния спор Мицотакис отхвърли изказванията на политическата съпротива, че държавното управление му поставя завършек на 8-часовия работен ден.

Проектът беше признат с гласовете на 158 депутати в 300-местния парламент след дълъг спор, в който всички опозиционни партии го подлагаха на критика.

Синдикатите нарекоха проектозакона " колосален " и настояха държавното управление да го отдръпна. Според профсъюзите той ще отнеме от дълго време извоювани права на работещите и ще разреши на фирмите да вкарват по-дълги работни часове.

Най-спорната част от законодателството планува опция работният ден да продължи до 10 часа на ден при по-малко работни часове в различен ден. Синдикатите се притесняват, че това ще разреши на работодателите да принудят работещите да одобряват по-дълго работно време.

" Практически няма към този момент да има осемчасов работен ден, а изключителното време няма да се заплаща ", съобщи Фофи Генимата, лидерката на опозиционната ПАСОК.

Законопроектът също по този начин ще даде на чиновниците право да не откликват на търсене от службата отвън работното време и ще вкара " цифрова работна карта " от следващата година, която да следи действителния работен ден на чиновниците. Освен това изключителното работно време се усилва на 150 часа годишно.

Общественият превоз в Атина организира втора стачка за седмицата през вчерашния ден, протестирайки против промяната. Спряха работа и работещите в други браншове.

Около 9000 протестиращи участваха в кротичък митинг в центъра на Атина преди гласуването.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР