За година в Сребърния фонд са постъпили едва 1 млн.

...
За година в Сребърния фонд са постъпили едва 1 млн.
Коментари Харесай

Парите в Сребърния фонд се увеличават минимално

За година в Сребърния фонд са постъпили едвам 1 млн. лева от приватизация, а общо в него приходите за същия интервал са 200 млн. лева, оповестява sega.bg. Така към края на май във фонда има 3.45 милиарда лева.

Това е обяснимо поради затихването на приватизационните процеси, само че също и поради това, че в годините обратно ръководещите вкараха механизми, с които да отклоняват парите от този фонд. Той бе основан през 2007 година за да подкрепя пенсионната система, която страда от продължителен дефицит на пари. По закон в него трябваше да влизат всички доходи от приватизация, концесии и бюджетни остатъци. През 2010 година кабинетът " Борисов " сътвори Държавната консолидационна компания, в която отклонява парите от приватизация и която е обект на инспекции в този момент от служебния министър на стопанската система.

Чрез експлицитни текстове в закона за държавния бюджет също се заобикаля Сребърният фонд, показва изданието. Пример за това са постъпленията от 600 млн. лева от концесията на летището в София, които вместо във фонда са отишли за покриване на бюджетния недостиг през март.

От основаването до през днешния ден парите, които постъпват в Сребърния фонд, стоят на депозит в Българска народна банка и в никакъв случай не са били вложени в други финансови принадлежности, които носят рентабилност.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР