Проведох среща с фирма Капш, която изгради и поддържа тол

...
Проведох среща с фирма Капш, която изгради и поддържа тол
Коментари Харесай

Регионалният министър: Тол системата скоро няма да се изплати

" Проведох среща с компания " Капш ", която построи и поддържа тол системата. Казаха ми, че да се изплати системата тя би трябвало да се разположи върху 18 000 км, с цел да бъде ефикасна (сега покрива 3100 км, б.а.). Ние скоро не предвиждаме обсег от 18 000 км, което значи, че скоро няма да изплатим тол системата. Затова би трябвало забележим документите - какъв брой пари са вложени, какъв брой са постъпленията, с цел да разберем по кое време ще се изплати ", това сподели в предаването " Денят с Веселин Дремджиев " по Тв+ и ТВ1 министърът на районното развиване и благоустройството арх. Виолета Комитова.

Тя добави, че при започване на идната седмица се чакат резултатите от инспекцията на тол системата. Министърът акцентира, че към 900 индивида работят в Агенция " Пътна инфраструктура " по тол системата, купена е и техника. В същото време по контракт за пет години е наета външна компания за поддръжка, която получава не малко средства всеки месец.

Контрактът беше подписан при започване на годината и е за 28 млн. лева на година. Срещу тази сума " Капш Трафик Солюшънс ", която към този момент получи 180 млн. лева с Данък добавена стойност, с цел да построи тол системата, поема уговорката да се занимава с самодеен мониторинг и експлоатационна поддръжка на тол системата. Договорът е за пет години, само че може да бъде преустановен и предварително след втората година, в случай че държавната конструкция Национално тол ръководство има потенциал да поеме дейностите по-рано.

Комитова сподели още, че след инспекцията на Националната организация по приходите ще стане ясно дали може да се върнат предплатените суми, които " Автомагистрали " е изплатило на разнообразни компании по контракти за подсилване на свлачища. Заради тези контракти Комитова смени цялото управление на Агенция " Пътна инфраструктура ".

Очаква се инспекцията да продължи няколко месеца, тъй като става въпрос за доста компании и документи.

" Имаме към 50 компании, които са получавали по 50-100 млн. лева предплатено. Този, който е раздал задатъците, е подхванал някакъв голям капиталов риск, тъй като може да се случват непредвидени неща до момента в който пристигна време да строим - компанията може да банкрутира, да се случат изключителни условия, епидемии, бедствия, разяснява арх. Комитова.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР