Зелената къща ще се захранва от автономна система с нулеви

...
Зелената къща ще се захранва от автономна система с нулеви
Коментари Харесай

БАН работи по проект за къща с нулеви емисии


„ Зелената къща ” ще се зарежда от самостоятелна система с нулеви излъчвания
(снимка: CC0 Public Domain)

Учени от Българска академия на науките демонстрираха по какъв начин еднофамилни къщи или бизнес здания с самостоятелно топло- и електрозахранване могат да употребяват електричество без да се отделят нездравословни излъчвания в атмосферата. Разработката „ Зелена къща ” бе показана на осведомителна среща по Национална научна стратегия „ Нисковъглеродна сила за превоза и бита (ЕПЛЮС) ”.

За задачата учените са построили самостоятелна хибридна възобновима захранваща система с нулеви въглеродни излъчвания, която се състои от батериен и водороден цикъл за предпазване на сила. Сградата се зарежда с електричество от ВЕИ, водород и при дефицит на чиста сила – от електрическата мрежа, оповестиха от.

Проектирана е система за мониторинг и ръководство на къща за едно домакинство с ползване на сила към 10 хиляди киловат часа годишно. В момента се прави монтаж на хибридните енергийни системи на територията на Института по електрохимия и енергийни системи на Българска академия на науките и на Технически университет – София. След като проработи системата, учените ще правят наблюдения и ще обменят данни между тях.

В рамките на програмата се създава и първообраз на тролейбус с хибриден удължител на пробега „ батерия/горивна клетка ”. Тролейбусът се трансформира в задвижван с водород посредством метода „ ретро фитинг ”, който разрешава замяна на електромотора и укрепване на рамата му, на която ще бъдат инсталирани новите съставни елементи.
още по тематиката
Обявена е социална поръчка за доставка на тези съставни елементи, които ще се вградят в тролейбуса и тогава ще стартират тестовите му тествания. Успешната реализация на този план ще разреши подмяната на транспортни средства от градския превоз в София и Стара Загора.

В рамките на ННП „ ЕПЛЮС ” се основава и Национална научна мрежа „ Улавяне и утилизация на въглероден диоксид ”. За първи път български учени от институти на Българска академия на науките и университети създават взаимно нови способи за предпазване на сила от възобновими енергийни източници, ефикасни способи за хващане и оползотворяване на въглероден диоксид и благоприятни условия за приложението на водорода в превоза.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР