Между 25% и над 40% от работниците обмислят да напуснат

...
Между 25% и над 40% от работниците обмислят да напуснат
Коментари Харесай

Задава се „голямото напускане” от компаниите


Между 25% и над 40% от служащите обмислят да изоставен настоящата си работа
(снимка: CC0 Public Domain)

Компаниите, които претърпяха ужаса на пандемията, внезапната цифровизация „ за една вечер ” и всички опасности от офанзива от освирепелите кибер-изнудвачи, в този момент имат нов и то огромен проблем: повече от четвърт от чиновниците може да изоставен.

Какво се случва? Повече от година всички промишлености, в които е допустимо, работиха „ отдалечено ”. Офисите бяха затворени, чиновниците изпълняваха своите задания от къщи. Оказа се, че с това работещите имаха повече от година, с цел да преразгледат и премислят салдото сред професионален и персонален живот, както и кариерния си път въобще. И до момента в който светът последователно се завръща към нормалността, от ден на ден хора осъзнават, че не желаят да се завръщат към предходния метод на живот. Очаква се те да подадат своите предупреждения и да създадат измененията, които считат за значими.

„ Голямото овакантяване ”, както го назовават икономистите, стартира, разяснява. Различни изследвания демонстрират, че сред 25% и над 40% от служащите обмислят да изоставен настоящата си работа.

„ Не изпитвам завист на предизвикването, пред което са изправени експертите по човешки запаси сега ”, споделя Антъни Клоц, доцент по мениджмънт в Тексаския Университет. Той и специалисти като него настояват, че трендовете, които се пресичат в сегашния миг, са няколко и по едно и също време наливат вода във воденицата на „ огромното овакантяване ”.
още по тематиката
Икономистът от Университета в Мичиган Бетси Стивънсън споделя пред Axios, че методът на работа през последната година е предиздвикал мнозина да се запитат: „ в действителност ли желая да върша тъкмо това? ”. Така в последна сметка някои вземат решение, че желаят да работят по-малко часове или пък при повече еластичност, с цел да имат повече време за фамилията си. Ако сходна опция не им бъде дадена от работодателя, те най-вероятно ще я потърсят другаде.

Има и доста хора, които обмислят да сменят напълно кариерата си. Един от няколко показателни образеца е чиновник на круизен транспортен съд, който се е обучил за работа в център за данни, защото пандемията сподели неустойчивостта и волатилността на промишлеността, в която до момента е работил. Застрахователна брокерка и нейният брачен партньор – управител на ресторант – са напуснали работата си по едно и също време, с цел да основат компания за озеленяване, защото по време на пандемията са осъзнали, че желаят да прекарват повече време навън.

Някои чиновници към този момент се отхвърлят от настоящата си работа, тъй като шефовете им не им разрешават да работят от домовете си след пандемията. Други напущат поради тъкмо противоположното – липсват им офисите и съдействието с сътрудниците, само че фирмите им към този момент са станали „ хибридни ” или даже напълно работят отдалечено. „ Много хора, които желаят да се върнат, откриват, че офисът, в който се завръщат, към този момент не е офисът, който са оставили в миналото ”, споделя Клоц.

Какво следва да създадат мениджърите на фирмите в сходна обстановка? За чиновниците, които са решили тотално да сменят попрището и да преминат в друга промишленост, компаниите нямат какво да сторят. Но отделите по ръководство на човешки запаси могат да задържат тези служащи, които са склонни да останат в същата промишленост, искайки по-голяма еластичност, споделя Кати Мой, основен шеф в BDO USA – компания за финансови услуги. Осигурявайки еластичност за реализиране на стремежи баланс сред персонален и професионален живот, компаниите въпреки всичко ще могат да запазят огромна част от скъпите си чиновници.

Тук има едно огромно „ НО ”. Голямата борба, която следва в този момент, ще бъде добре за работещите и за работодателите. Тя не трябва да бъде спирана. Разместването на пластовете, което следва, е здравословно. Крайният резултат от него ще бъде положение, при което допустимо най-вече от работещите хора ще имат претовареност, непоклатимост и най-много ще харесват това, което вършат.

Ако хората могат да разчитат на осигуровки за безработица, то те няма да бързат да заловен първата допустима оферта за работа, разсъждава Феликс Салмон от Axios. Това значи, че те ще си дадат времето да подберат работа, която им харесва. А какво по-хубаво може да има за работодателите от това да са привлекли в екипите си най-вече хора, които харесват работата си, ценят я и я желаят?!
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР