15 Юни Следващото изстрелване на SpaceX ще се превърне в

...
15 Юни Следващото изстрелване на SpaceX ще се превърне в
Коментари Харесай

SpaceX изпраща в орбита военен сателит с повторно използвана ракета

15 Юни
Следващото изстрелване на SpaceX ще се трансформира в крайъгълен камък за компанията, откакто Пентагонът ѝ разреши за първи път да изпрати спътник, обвързван с националната сигурност, в орбита с наново употребена ракета.

SpaceX ще пусне спътника GPS III SV05 на американските галактически сили в четвъртък от Флорида, употребявайки ракетата Falcon 9, която достави спътника GPS III SV04 предишния ноември. Ракетите Falcon 9 на SpaceX са отчасти неведнъж употребявани, защото компанията постоянно съумява да приземи бустерите си - най-голямата и най-скъпа част от ракетата - и по-късно ги употребява за повторни изстрелвания.

" В подготовката си за това събитие работихме в тясно съдействие със SpaceX, с цел да разберем процесите на възобновяване на наново употребяваните елементи и сме уверени, че тази ракета е подготвена за идващия си полет ", разяснява доктор Уолтър Лодърдейл, заместник-директор на задачата на Космическите сили на Съединени американски щати, пред кореспонденти по време на брифинг в понеделник.

Пентагонът даде в ръцете на SpaceX пет от шестте контракта за изстрелване на спътници GPS III досега, като задачата GPS III SV02 е единствената, стартирана от съперника ѝ United Launch Alliance - взаимното дружество на Boeing и Lockheed Martin. Тези пет контракта за изстрелване възлизат на общо 469,8 милиона $ и в началото не включваха опцията SpaceX да употребява наново своите ракети Falcon 9. Миналата година обаче Центърът за галактически и ракетни системи модифицира договорите за идващите две изстрелвания на спътници GPS III, с цел да разреши повторна приложимост - ход, който съгласно военните ще спести към 64 милиона $.

От Космическите сили на Съединени американски щати изискват SpaceX да изстреля SV05 със същите бустери, употребявани за спътника SV04, само че доктор Лодърдейл е безапелационен, че Центърът за галактически и ракетни системи няма " никакви други ограничавания " за метода, по който компанията употребява своите Falcon 9 в бъдеще.

Този ход бележи следващата стъпка на американската войска към разбиране на практиката на SpaceX да употребява наново ракети. Доскоро държавното управление изискваше компанията да употребява единствено нови ракети и да изхвърля бустерите в океана - обичайна процедура в тази промишленост.

Д-р Лодърдейл изяснява, че Центърът за галактически и ракетни системи работи върху допускането на ракети за многократна приложимост през последните пет години, като слага нови условия. Той отбелязва, че центърът е прегледал над 440 промени в бустера и е извършил повече от 380 стъпки за инспекция преди старта.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР