Технология на Toshiba подобрява шест пъти рекорда за квантова комуникация(снимка:

...
Технология на Toshiba подобрява шест пъти рекорда за квантова комуникация(снимка:
Коментари Харесай

Toshiba счупи рекорда за квантова комуникация по 600 км оптика


Технология на Toshiba усъвършенства шест пъти върха за квантова връзка
(снимка: CC0 Public Domain)

Квантовите компютри и квантовият интернет някой ден може би ще оказват помощ на света да се оправи с някои великански проблеми. Сега светът е стъпка по-близо до тази действителност, защото откривателите на Toshiba демонстрираха квантови връзки, изпращайки данни през рекордно дълго трасе: 600 км оптични нишки.

В обичайните компютри информацията се кодира в битове. Всеки пай данни бива показан като нула или единица. Но в квантовите компютри информацията се кодира в квантови битове (или кюбити), които могат да бъдат или единица, или нула, или по едно и също време и двете. Това фрапантно уголемява евентуалната им изчислителна мощност. А това пък значи, че те могат да се оправят с проблеми отвън обсега на елементарните компютри.

Миналата година, да вземем за пример, китайски квантов компютър, наименуван Jiuzhang, бе направил за 200 секунди пресмятане, което би отнелно на елементарен суперкомпютър 2,5 милиарда години.

Но предизвикването при квантовите калкулации е, че кюбитите са чувствителни към разстройства от околната среда. Малки съмнения в температурата или трептения заплашват да разбъркат данните. Това затруднява предаването на квантова информация на огромни дистанции.

Сега, че държат върха за най-дълго разстояние за квантови връзки посредством оптични нишки. Ключът е нова техника за стабилизиране посредством „ двойна лента “, която те са създали. При тази технология, изясняват учените, „ се изпращат два оптични референтни сигнала дружно със самите кюбити, кодирани като фазово закъснение на слаб оптичен подтик “.
още по тематиката
Първият референтен сигнал е с дължина на вълната, предопределена да отстранява съмненията от околната среда, до момента в който вторият работи при същата дължина на вълната като самите кюбити и се употребява за точно ръководство на етапа на светлината.

Използвайки тази техника, екипът на Toshiba е съумял да поддържа квантовия сигнал непрекъснат до няколко десетки нанометра. Това от своя страна им е разрешило да предадат данните по над 600 км оптични нишки – към шест пъти повече от предходния връх.

Но сходна отдалеченост не е най-отдалеченото преместване – сателитното предаване държи общия връх от над 1200 км и това е значимо, тъй като се чака квантовият интернет да се нуждае от композиция от спътници и оптични нишки.

Екипът споделя, че първата приложимост на технологията евентуално ще бъде тип квантово криптиране – Quantum Key Distribution (QKD). Тази техника на криптиране се възползва от странното предписание на квантовата физика, където самият акт на наблюдаване на ключа го трансформира, правейки го ненужен за евентуалния хакер и предупреждавайки упълномощените консуматори за опита.

„ QKD се употребява за гарантиране на сигурността на мрежи в градски зони през последните години “, споделя Андрю Шийлдс, началник на отдела за квантови технологии в Toshiba Европа. „ Най-новият прогрес уголемява оптималния обсег на квантовата връзка, тъй че е допустимо да се свързват градове от разнообразни страни и континенти, без да се употребяват междинни възли. Внедрен дружно със сателитен QKD, този метод ще ни разреши да изградим световна мрежа за квантово предпазени връзки “.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР