Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до служебния здравен министър д-р

...
Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до служебния здравен министър д-р
Коментари Харесай

Омбудсманът сезира институции за проблеми с COVID сертификатите на над 100 хил. българи

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати рекомендация до служебния здравен министър доктор Стойчо Кацаров, в която настоя той да сложи на европейско равнище казуса на над 100 000 български жители, които са преболедували Коронавирус - 19, само че не могат да получат Цифрови Коронавирус документи на Европейски Съюз.

Причината е, че при тях коронавирусната зараза е открита с позитивен бърз антигенен тест и макар, че са били регистрирани в РЗИ и карантинирани, тези жители нямат право на евросертификат. Според условията на новия правилник подобен се издава, единствено в случай че заболяването е открита с позитивен PCR тест. Това оповестиха от пресцентъра на омбудсмана.

„ Непризнаването на резултатите от бързите антигенни проби като съображение за издаване на документ за преболедуване, в рамката на Цифрови Коронавирус документи на Европейски Съюз, основава предпоставки за неравнопоставеност, нарушава цивилен права и е незаслужено “, безапелационна е омбудсманът. В рекомендацията си доцент Ковачева обръща внимание и на обстоятелството, че съществено се нарушават правата и на други десетки хиляди жители, при които заболяването е протекла безсимптомно, само че е потвърдена с антитела и имат построен имунитет против болестта. Те обаче също не попадат по никакъв метод в признатите общи условия за издаването на документ. Освен това, тези хора не могат да бъдат и имунизирани, защото лекуващите им лекари показват съществуването на висок титър на антитела против SARS-CoV-2 като противопоказание за слагане на ваксина.

Във връзка с тези проблеми, омбудсманът изиска от министър Кацаров още веднъж да повдигне тематиката на срещата на министрите на опазването на здравето на страните от Европейски Съюз на 14 и 15 юни в Люксембург, когато ще се организира съвещание на Съвета по претовареност, обществена политика, опазване на здравето и потребителски въпроси. Омбудсманът акцентира, че моментът е подобаващ, макар че опцията за признание на преболедуван COVID-19 с бърз антигенен тест към този момент не получава задоволителна поддръжка в границите на договарянията по акта сред Европейския парламент и Съвета.

Същевременно доцент Диана Ковачева изпрати и писма до европейския омбудсман Емили О`Райли, до ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и двамата еврокомисари – по въпросите на опазването на здравето и сигурността на храните Стела Кириакиду и по правораздаването Дидие Рейндерс, в които в детайли ги осведоми за казуса, като показва, че документ за преболедуване би трябвало да се издава и при съществуване на позитивен бърз тест за антигени за COVID-19, и при позитивен резултат от проучване за антитела против SARS-CoV-2.

„ Към омбудсмана на Република България за подпомагане се обърнаха жители, по отношение на издаването на Цифрови Коронавирус документи на Европейски Съюз. Посочват нарушени свои права и означават, че все още е регламентирано издаването на документ за преболедуване единствено в случаите, при които COVID-19 е открит с проучване по метода на полимеразна верижна реакция (PCR).

Същевременно, бързите антигенни проби за SARS-CoV-2 в Република България са публично регламентирани като способ за доказване на случаи на COVID-19, надлежно слагане под изолираност на пациентите с позитивен резултат от бърз антигенен тест “, написа омбудсманът и упорства да бъде открито решение.

„ Със угриженост за правата на жителите се обръщам към Вас с молба за разглеждане на поставените проблеми, като чакам да бъдат разисквани всички благоприятни условия и открито решение, с което да се подсигуряват правата на всички жители. Предвид огромния брой тъжби и съществуването на данни за неравнопоставеност на преболедувалите COVID-19 жители, намирам за подходящо тези въпроси да бъдат задълбочено разисквани в подтекста на пълномощието на Европейската комисия да приема делегирани актове “, показва още Диана Ковачева.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР