Хрумките на Василев Това се е случило на заседанието на

...
Хрумките на Василев Това се е случило на заседанието на
Коментари Харесай

УДИВИТЕЛНО НЕВЕЖЕСТВО! Служебният кабинет обмисля да прочисти и избирателите в чужбина

Хрумките на Василев

Това се е случило на съвещанието на Министерския съвет на 19 май, когато е обсъждано разпределението на дилемите на министрите по подготовката на парламентарните избори на 11 юли. Във функционалностите на районния министър Виолета Комитова попада правенето на настоящите изборни описи. Незнайно за какво обаче, Асен Василев взема решение да се намеси. „ Можем ли да впишем, че координира с финансите и Министерство на вътрешните работи, защото има масиви данни, които биха помогнали описите да бъдат по-точни?”, обръща се той към премиера. „ По-точно е като запис и е по-добре”, съгласява се Янев.

Малко по-късно излиза наяве и за какво финансовият министър държи да се занимава с несвойствена за него работа. „ Може би предвид на това, че в Национална агенция за приходите има масиви с хора, които са заявили, че са с трайно престояване в чужбина, е добре тези хора да бъдат извадени от списъците”, предлага Василев. Това на процедура може да се пояснява като унищожаване от изборните описи на българите, които не заплащат налози в страната.

Министърът доразвива самодейността си, тъй че да включи и хората без настоящи персонални документи: „ Някаква работна група да се случи и не знам сътрудниците от Министерство на вътрешните работи дали могат да подадат лист на хора с настоящи персонални документи – било паспорти, било персонални карти, с цел да може хора без български персонални документи няма по какъв начин да гласоподават, тъй че в действителност описите да бъдат кросчекнати с тези два налични масиви от държавните институции, с цел да бъдат в допълнение изчистени от мъртви души.”

А конституцията?

Остава да бъде запитан служебният финансов министър дали изобщо е осведомен с главния закон на страната. В неговия чл.26 доста ясно се споделя: „ Гражданите на Република България, където и да се намират, имат всички права и отговорности по тази Конституция.” А в чл.42 се доуточнява какво значи това във връзка с политическите ни права: „ Гражданите, навършили 18 години, като се изключи поставените под забраняване и изтърпяващите наказване отнемане от независимост, имат право да избират държавни и локални органи и да вземат участие в допитвания до народа.”

Изборният кодекс прибавя избрани ограничавания към тези най-общи правила – да вземем за пример уседналост за локалните и европейските избори. Никъде обаче не съществува законов текст, който дава или лишава изборни права въз основа на това къде и даже дали плащаш налози. Обратното би върнало страната към ера, когато демокрацията е обхващала единствено избрани катогории състоятелни жители.

Що се отнася до персоналните документи, Изборният кодекс разрешава на българите в чужбина, чиито документи са с изминал период на годност, да гласоподават. Необходимо е уверение, издадено от българско посолство или консулство, от което да излиза наяве, че съответният жител е подал заявление да му бъдат издадени нови документи.

На място ли е министър председателят?

Стефан Янев демонстрира, че сходни въпроси също не спадат към мощните му страни. Вместо да пресече от раз неуместните хрумвания на подчинения си Василев, той подрежда на вътрешния министър Бойко Рашков да сътвори работна група, която да „ реши какво е допустимо и какво не е възможно”. „... тази работна група, взаимно с ЦИК, при инспекция на законодателството, методология и всичко, което е належащо, т.е., наложително в границите на закона, да се направи такова пречистване, в случай че е допустимо, в случай че не е допустимо, просто няма смисъл да разясняваме темата”, добавя той.

Скандали в предишното

И предния длъжностен кабинет на Румен Радев от 2017 година заформи скандал с изборните права на българите в чужбина. Тогава от правосъдното министерство изтече законопроект, в който се предвиждаше въвеждането на уседналост за всички типове изборию в това число парламентарни и президентски. В дъното на аферата беше уволненият шеф на законодателната дирекция във ведомството Любомир Талев, който разгласи, че президентството стои зад плана.

Източник:

Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР