Румъния вече е инвестирала около 20 млрд. евро във водния

...
Румъния вече е инвестирала около 20 млрд. евро във водния
Коментари Харесай

Румъния обмисля подпомагане на населението заради по-високата цена на водата

Румъния към този момент е вложила към 20 милиарда евро във водния бранш, по последни данни обаче ще са ни нужни още 16 милиарда евро, това е секторът, в който на й-много сме вложили откогато сме членове на Европейски Съюз. Това заяви румънският министър на околната среда и водите в Георги Константин (Gheorghe Constantin) в границите на онлайн разискване на смяната на една от най-старите наставления в Европейския съюз Директива 91/271/ЕИО за филтриране на градските отпадъчни води, която не е променяна от 21 май 1991 година.

Форумът беше проведен от Международната асоциация на фирмите за водоснабдяване във водосборния басейн на река Дунав (IAWD), чиито член е Българската асоциация по водите.

Това е най-тежкото законодателство, с което сме се сблъсквали, само че главният проблем е потенциала на локалните управляващи в страната да се оправят с подготовката и администрирането на такива огромни планове, акцентира Константин. Опитваме се посредством регионализиране на процеса и подкрепяне на общините да подобрим осъществяването на тези планове. Друга концепция, която обсъждаме интензивно е, че е належащо да подкрепяме по-бедните фамилии. С реализирането на плановете за пречиствателни станции нараства цената на услугата и бюджета на бедните фамилии се натоварва в допълнение, по тази причина работим по стратегия за подкрепяне повече на бедните фамилии в дребните обитаеми места. Проблем в Румъния е също свързването на доста от пречиствателните станции към водопроводната мрежа. Когато се преглежда директивата събирането и третирането не са проблем, само че би трябвало да се има поради ефикасното филтриране.

Директивата в действителност е доста остаряла, ние би трябвало да я възобновим поради новите действителности, с оглед бъдещето и новите цели на Европейски Съюз във връзка с Европейския зелен пакт, само че това не значи, че тя не работи добре сега, уточни Нели Розенсток (Nele Rosenstock) от Главна дирекция „ Околна среда “ на Европейската комисия (ЕК).

Предстои още доста работа по нея, само че при започване на другата година се надяваме предложенията ни за смяна да са подготвени, добави тя и уточни главните тематики, по които предстоят редица разисквания.

Основната цел на директивата е да защищава от неподходящите резултати на непречистените отпадъчни води в обитаемоте места под 2000 поданици и създаване на пречиствателни станции с биологично отнасяне за над 10 000 поданици.

Всички страни по един или различен метод имат съществени усложнения с осъществяването на задачите на директивата. Тя показа спомагателните разноски, които са нужни на глава от популацията до 2030 година по страни.



Фигура. 1 Oбщи кумулативни спомагателни разноски до 2030 година за водоснабдяване и канализация (WSS) на глава от популацията.



Фигура 2. Дял на разноските за водоснабдяване и канализация в разполагаемия приход на семействата

Цели за излъчванията от промишлеността и енергетиката, чисти утайки за селското стопанство

Основните посоки, които ще бъдат преразгледани ще са оставащо замърсяване, еутрофикация, потребление на сила, ръководство на утайките, бистрота на ръководството, ще се съгласува с другото законодателство.

Естествено ще има благоприятни условия за отсрочване или т.н дерогация на транспонирането на директивата и осъществяването на някои от условията в нея. Една от главните тематики ще бъде преразглеждането на енергийните разрешителни и ограничение на задачите, ще бъдат въведени цели за количеството на нездравословните излъчвания, които се отделят при потреблението на водните запаси за филтриране. Ще бъде обърнато особено внимание и ще се вкарат параметри за следене, с цел да се обезпечи чиста наслойка за селското стопанство.

Това са опорни точки, по които към момента предстоят диспути преди да се оформи окончателното решение на Европейска комисия за промени.

В събитието участваха също Бертранд Валет (Bertrand Vallet), EurEau и Данко Биондик (Danko Biondic) от Croation Waters, Хърватия.

Отпадъчните води предизвикателство за доста страни от басейна на река Дунав

Подобряването на ръководството на отпадъчните води остава стратегическо предизвикателство за доста страни от басейна на река Дунав. Успехът в тази област е ключът към постигането на задачите за запазване на водните запаси, постигането на задачите за стабилно развиване на водите и за съблюдаване на процеса на присъединение и хармонизиране на Европейски Съюз, разясняват от Международната асоциация на фирмите за водоснабдяване във водосборния басейн на река Дунав на своя уебсайт.

Директивата на Европейски Съюз за филтриране на градските отпадъчни води (UWWTD) и Рамковата инструкция за водите (WFD) постановат доста повишение на равнищата на събиране и филтриране, а нужната инфраструктура за съблюдаване на тези наставления или към този момент е в развой на създаване - или ще бъде в близко бъдеще.

Пречистването на водите в селските региони се подценява

Обаче обезпечаването на съответно събиране, филтриране и неутрализиране на отпадъчни води в селските региони (под 2000 еквивалента на населението) е подценявана тематика в доста райони, постоянно засенчена от условията за ръководство на отпадъчните води и спазването на условията на огромните градски агломерации.

Липсата на осведоменост в администрациите и обществото като цяло и произлизащата от това липса на финансови, механически и лични запаси са виновни за омаловажаващия прогрес в обезпечаването на дребни селски общности с съответни системи за събиране на отпадъчни води и пречиствателни уреди.

Предстоят редица промени в законодателството в областта на водите, в това число и на директивата за утайките, която не е променяна от 1986 година.

Повече информация по тематиката може да откриете
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР