„Въпреки пандемията инвестициите в България не само не намаляват, но

...
„Въпреки пандемията инвестициите в България не само не намаляват, но
Коментари Харесай

Премиерът Борисов: Изграждането на газопровода до Панагюрище и Пирдоп е ключово за бизнеса и хората

„ Въпреки пандемията вложенията в България освен не понижават, само че и се усилват. Имаме доста добре квалифицирани служащи, разполагаме с магистрална, жп, енергийна инфраструктура, у нас е и най-ниският налог в Европа. Цялата тази непоклатимост води до повишение на Брутния вътрешен артикул, а оттова и на приходите на хората във всички браншове. “ Това съобщи министър-председателят Бойко Борисов, който огледа на място напредъка по построяването на довеждащия газопровод до Панагюрище и Пирдоп. Съоръжението се строи от държавната газова компания ”Булгатрансгаз”.

Проектът е от основно значение за района, тъй като от него ще се възползват както огромни индустриални консуматори, по този начин и обекти като детски градини, учебни заведения, други институции и битови клиенти в региона. „ Този газопровод не го вършим единствено за заводите, само че и за хората. До края на година ще построим и интерконектора с Гърция, с което ще се даде опция за доставки на полутечен газ от целия свят “, посочи министър председателят Бойко Борисов.

В непосредственост до разширението на газопреносната мрежа до Пирдоп се намира цех от групата на „ Аурубис “. Компанията е един от най-екологосъобразните производители на мед в света.

У нас „ Аурубис България “ е най-големият поданик и има структуроопределяща роля за стопанската система ни с 870 директни работни места и 2500 непреки. Компанията има основен принос за Брутният вътрешен продукт на страната ни посредством експорт, импорт, обезпечаване на бизнес за редица български компании по веригата на доставки и поддръжка. „ Компанията влага милиарди, разкри хиляди работни места е и извънредно ангажирана с опазването на околната среда, защото е внедрила нови ефикасни и щадящи технологии “, означи министър-председателят Борисов.

„ Аурубис България “ е вложила у нас над 600 млн. евро в интервала 1998-2018 година, а нови 132 млн. евро са за интервала 2019-2022 година

Довеждащият газопровод, който е уголемение на националната газопреносна мрежа до Панагюрище и Пирдоп, е с планова дължина 61,5 км и с потенциал 30 000 м3/h. Освен линейната част на газопровода е планувано да бъдат построени и 2 автоматизирани газорегулиращи станции – едната наоколо до Панагюрище, а другата – до Златица. С построяването на новия довеждащ газопровод ще бъдат основани условия и предпоставки за газоснабдяване на промишлени потребители, обществено-административни консуматори в региона, за битово газоснабдяване на общините Панагюрище, Пирдоп, Златица, Лесичово и други, както и евентуална опция за газифициране на общините Стрелча, Мирково, Чавдар и Челопеч.

По-късно министър председателят Бойко Борисов посети завода на „ Аурубис “ в Пирдоп, където прегледа осъвремененото произвеждане.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР