Фондовите индекси на западноевропейските страни затвориха на печалба в четвъртък

...
Фондовите индекси на западноевропейските страни затвориха на печалба в четвъртък
Коментари Харесай

Европейските фондови пазари отново на печалба в четвъртък

Фондовите показатели на западноевропейските страни затвориха на облага в четвъртък след резултатите от месечната среща на Федералния запас на Съединени американски щати (Фед), която приключи в сряда вечерта. В сряда пазарите в Западна Европа бяха на загуба, а преди този момент два следващи дни бяха на облага.

Американската централна банка остави без смяна главния лихвен % в диапазона от 0% до 0.25% годишно, а размерът на програмата за назад изкупуване на активи е 120 милиарда $ на месец. В същото време, съгласно прогноза на борда на Фед, лихвата ще остане в настоящия диапазон до края на 2023 година.

Освен това, Фед увеличи прогнозите си за растежа на Брутният вътрешен продукт на Съединени американски щати за идващите две години. За актуалната се чака стопанската система на Съединени американски щати да се увеличи с 6.5% и с 3.3% през 2022 година. Прогнозата от декември 2020 година беше да растеж надлежно с 4.2% и 3.2 на 100.

Председателят на Фед Джером Пауъл съобщи на конференция след срещата, че американската стопанска система се възвръща от рецесията, обвързвана с коронавирусната болест, по-бързо от предстоящото, като заетостта се усилва, поради това и инфлацията евентуално ще се увеличи над задачата на Фед от 2% още тази година.

Облигациите

Доходността на 10-годишните държавни облигации на Съединени американски щати скочи до 1.73% след тези вести от Фед. Нарастване на доходността заради същата причина регистрират немските и английските 10-годишни държавни облигации. В резултат на това акциите на едни от огромните банки, като Deutsche Bank AG и Commerzbank AG, набъбнаха доста, надлежно с 5.01% и 4.30%.

Банката на Англия (BoA) разгласи в четвъртък, че възнамерява да поддържа настоящия ритъм на назад изкупуване на държавни облигации с опция за следващо закъснение, написа в известие за медиите от BoA. Ако, обаче, пазарните условия се влошат доста, тогава регулаторът е подготвен да усили % на назад изкупуване.

В известието на банката се споделя още, че е непокътнат без смяна главния лихвен % от 0.1%, без смяна е и програмата за назад изкупуване на активи в размер на 895 милиарда лири, в това число назад изкупуване на държавни облигации в размер на 875 милиарда лири.

Относно прогнозата, BoA отбелязва, че съвкупността от финансови условия в Обединеното кралство като цяло не са се трансформирали от публикуването на отчета от съвещанието през февруари. Затова и инфлационните упования остават ниски. Инфлацията във Англия през януари се форсира до 0.7% на годишна база от 0.6% през декември. Както и през февруари BoA чака инфлацията внезапно да се форсира до към целевото равнище от 2% напролет.

Инвеститорите тази седмица чакат и вести от месечното съвещания на централните банки на Япони.

Централната банка на Япония, най-вероятно, след срещата, резултатите от която ще станат известни в петък, ще разгласи, че ще поддържа краткосрочния лихвен % по депозитите на търговски банки в Централната банка на минус 0.1% годишно, а целевата рентабилност по 10-годишните държавни облигации на Япония - към нулата, предвиждат икономистите. Инвеститорите чакат и публикуването на резултатите от най-голямата проверка на паричната политика на Японската централна банка от 2016 година насам, отбелязва икономическият всекидневник Financial Times.

Статистиката

В поддръжка на възхода на пазара за акции в Западна Европа бяха данните за търговията, оповестени от „ Евростат “. Износът на еврозоната се е свир с 11.4% на годишна база през януари 2021 година до 163.1 милиарда евро, а вносът понижава с 14.1% на годишна база до 156.8 милиарда евро. В резултат на това еврозоната регистрира растеж на комерсиалния остатък до 6,3 милиарда евро по отношение на 1,5 милиарда евро през януари 2020 година

За цялата 2020 година износът на артикули от еврозоната се намалява с 9.2% до 2.13 трлн. евро по отношение на 2019 година, а вносът – с 10.8% до 1.897 трлн. евро, сочат още данните на „ Евростат “. В резултат на това еврозоната регистрира остатък в размер на 234.3 милиарда евро по отношение на 221 милиарда евро година по-рано.

Пазарът

До обед общият европейски показател STOXX 600 се увеличи с 0.32%, а от националните измерители на „ сините чипове “ с най-голямо покачване беше немският DAX (+0.95%), следван от италианския FTSE MIB (+0.37%), френския САС 40 (+0.25%), испанския IBEX 35 (+0.24%) и английския FTSE 100 (+0.05%). Следобед трендът се резервира прогресивен и се форсира за някои от главните национални показатели.



Източник: MarketWatch

От таблицата нагоре е видно, че с най-високо на ден покачване приключи немският показател DAX, който доближи връх от началото на годината, а с минимум повишаване затвори френският САС 40.

Цената на акциите на концерна Sartorius AG скочи с 9.71% и се озова на върха на STOXX 600, откакто немският снабдител на фармацевтично и лабораторно съоръжение увеличи финансовите сr прогнози за 2021 година, базирайки се на мощните резултати през първите 10 седмици на годината. Акции на френската компания Sartorius Stedim Biotech S.A., член на немския тръст, нарастнаха с 6.21%.

След като до ранния следобяд акциите на немския авто тръст Volkswagen AG нарастват, освен това за четвърта поредна сесия, следобяд настъпи поврат и книжата финишираха сесията със спад от 3.36%, макар че преди този момент вложителите утвърдиха проектите на най-големия производител на коли в Европа да изпревари американската Tesla на пазара за електрически транспортни средства, оповестява „ Ройтерс “. Въпреки това, поради облагите през последните три сесии на борсата във Франкфурт, Volkswagen резервира лидерската си позиция най-скъпата компания по пазарна капитализация в състава на главния франкфуртски измерител на „ сините чипове “ DAX, изпреварвайки предходния водач - софтуерната компания SAP, напомня „ Ройтерс “.

Цената на акциите на Porsche Automobil Holding SE, притежател на контролния пакет акции на Volkswagen, набъбна с 3.74%.

Книжата на Rheinmetall AG завоюваха 1.10%. Германската група за отбранителна промишленост записва спад в оперативната облага през 2020 година, само че съобщи, че чака облагите и приходите да набъбнат през актуалната година.

В дъното на STOXX 600 се озоваха акциите на швейцарската онлайн аптека Zur Rose Group, които се намалиха с 12.58%, откакто разгласи годишния си доклад, който разочарова вложителите и търговците.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР