През следващия програмен период 2021-2027 г. приоритет в селското стопанство

...
През следващия програмен период 2021-2027 г. приоритет в селското стопанство
Коментари Харесай

Ефектите да правиш устойчиво земеделие в Натура 2000

През идващия програмен интервал 2021-2027 година приоритет в селското стопанство ще бъдат опазването на биологичното многообразие и даването на ефикасни екосистемни услуги, както и опазването на ландшафта. Това заяви на онлайн семинар за селското стопанство в Натура 2000 Лидия Чакръкчиева, основен специалист в отдел "Околна среда и климат " в дирекция "Развитие на селските региони " към Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ). България към този момент е направила разбор на обособените браншове, дебатите по тематични работни групи ще продължат и тази година, уточни тя. Въпреки това секторното законодателство би трябвало да е готово оптимално бързо доникъде на годината, с цел да почнат договаряния за одобрение на новата стратегия за селските региони, с цел да може да стартира осъществяване през 2023 година. Европейска комисия удължи преходния интервал за пускане на новите стратегии основно поради международната икономическа обстановка и пандемията с две години.

Какви ограничения се финансират в този момент в Натура 2000

В мярка 10 на програмата „ Агроекология и климат “ се плануват специфични благоприятни условия и правила в Натура 2000 зоните. Подпомага се възобновяване и поддържане на затревени площи с висока естествена стойност, запазване на предпазени типове животни и птици, надзор на почвената ерозия, обичайни практики за сезонна паша (пасторализъм). Прилагат се ограничения за запазване на предпазени от изгубване типове растения и животни. Чакръкчиева показа главните ограничения, които се финансират все още по Програмата за развиване на селските региони 2014-2020 година. Подпомагат се две подмерки към мярката за Биологично земеделие, едната за основаване и другата развиване на биологично земеделие- растениевъдство, пчеларство, отглеждане на животни.

Мярка 12 от програмата за селските региони е мярката за „ Плащания за Натура 2000 и рамковата инструкция за водите “, която способства за запазване на биологичното многообразие в Бълхария посредством запазване на типовете и местообитанията в естествената им среда. Устойчивостта на екосистемите, които са в положително положение имат огромен капацитет за намаляване последствията от изменението на климата и способства за пригаждане на биоразнообразието в природата. Друга мярка е мярката за хуманно отношение към животните. Финансовата помощ се дава под формата на годишни заплащания за аграрни стопани, които непринудено се задължават да правят интервенции по мярката през годината.

Етикет на продуктите с логото на Натура 2000 предлага Стоилко Апостолов от “Биоселена”

Всички аграрни производители в Натура 2000 зони могат да се възползват от добавената стойност, която ще дават със своя по-екологичен артикул. В доста случаи в тези зони се не разрешава торенето с пестициди и препарати и се обезпечава по-устойчиво запазване на водите и околната среда. Затова Стоилко Апостолов от фондацията за биологично земеделие „ Биоселена “ предложи да се планува тласък за тези стопани и да се вкара опция за етикетиране на продуктите, основани в Натура 2000.

В момента няма инструкции дали е допустимо земеделските стопани да слагат логото на Натура 2000 на своите етикети. Целта е да вземем за пример през сиренето да открием изгодите от пашата в Централен Балкан. Той даде образец с Денка Георгиева от пазарджишкото село Исперихово, чиито повече от 40 дка обработваеми земи с вишни, череши и ябълки, пипер и домати се намират в предпазени територии Бесапарски ридове и Бесапарски възвишения. Първоначално тя е била записана като биологичен производител, само че тази година не удължила документа си. Но въпреки всичко сладкото от глухарчета, което прави сигурно е по-екологично поради рестриктивните мерки, които има в територията от Натура 2000.

Все повече хора се интересуват от екологичната стойност на продукта

Всички стопани би трябвало да могат да се възползват от тези преимущества. Затова съгласно него Министерството на околната среда и водите също би трябвало да взе участие по-активно в процеса по информиране на хората за изгодите от опазването на растения и типове в Натура 2000. В сладкото от глухарчета 33% е количеството захар, която е пътувала от доста надалеч, само че даже и тогава екологичната стойност на продукта е по-висока. Все повече хора се интересуват от това от какво, само че и по какъв начин са създадени продуктите. Ако до скоро хората питаха дали сиренето е от мляко, към този момент се интересуват и по какъв начин, при какви условия се отглеждат животните.

Министерството на околната среда и водите и Министерството на земеделието и храните би трябвало да влагат повече средства в информиране на жителите каква е изгодата от опазването на избрани растения и типове, освен поради условията на Европейски Съюз, само че и поради нас самите.

Във Франция всеки кмет с горделивост показва локалното произвеждане за развиване на локалната стопанска система, до момента в който при нас това към момента не се предизвиква задоволително, акцентира Стоилко Апостолов.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР