Г-н Павлов, до какво ще доведе обединението на българския електроенергиен

...
Г-н Павлов, до какво ще доведе обединението на българския електроенергиен
Коментари Харесай

Павлин Павлов, Гранд Енерджи Дистрибюшън: За излизането на свободния пазар всички административни процедури се поемат от избрания доставчик

Г-н Павлов, до какво ще докара обединяването на българския електроенергиен пазар с гръцкия?

- Надявам се обединяването на пазарите да докара до повишение на доверието у потребителите. След 11 май българските играчи на пазара ще получат „ привилегията “ да виждат в действително време предложения „ купува “ и „ продава “ с доставка на сила за идващия ден от цяла Европа. Пълното свързване на страната ни с европейския пазар ще приключи до края на годината, когато се обединим и с електроенергийния пазар на Румъния.

Какво мислите като цяло за пазарните обединявания на енергийните пазари?

- Пазарните обединявания в сегмент „ Ден напред “ са доста значими и стратегически стъпки. Това е по този начин освен поради основаването на Европейски обединен енергиен пазар, а и тъй като се явяват поръчител за намаляването на пазарната централизация, която е проблем за доста европейски пазари, както и българския.

Нека се върнем към наши дни и идната либерализация на пазара на електрическа сила в България. До къде стигна процесът на излизане на свободния пазар на компаниите?

- Както нееднократно с Вас сме коментирали, до 30 юни всички икономически консуматори на електрическа сила би трябвало да сключат контракт с определен от тях снабдител. За момента процесът върви постепенно, доста бизнеси са изправени пред компликации поради наложените ограничавания заради настъплението на пандемията. Смятам, че това е една от главните аргументи доста от притежателите на дребни компании към момента да не са подхванали тази стъпка и към март 2021 година да не са избрали бъдещия им снабдител на електрическа сила.

Има ли какво да ги тормози? Тромава ли е процедурата около сключването на контракт с търговец?

- Не. Единствената стъпка, която се чака да подхващат потребителите, е да изберат компанията, с която да сключат контракт. За излизането на свободния пазар всички административни процедури се поемат от определения снабдител.

Какво ще се случи при неспазване на периода за избор на снабдител?

- Потребителите, които към 1 юли нямат подписан контракт с определен от тях търговец на електрическа сила, ще преминат служебно към така наречен снабдител от последна инстанция. Обикновено към услугите му се прибягва при непредвидени условия като банкрут на доставчика или други съществени непридвидими катаклизми. Поради тази причина цените, по които доставчикът от последна инстанция продава електрическа сила са съществено повишени. Изпадайки в такава обстановка, потребителите рискуват да заплащат прекомерно високи сметки за потребената електрическа сила.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР