Омбудсманът Диана Ковачева призова трите електроразпределителни дружества - „ЕВН България

...
Омбудсманът Диана Ковачева призова трите електроразпределителни дружества - „ЕВН България
Коментари Харесай

Омбудсманът призова трите ЕРП-та да върнат отново 20-дневния срок за плащане на сметките за ток

Омбудсманът Диана Ковачева прикани трите електроразпределителни сдружения - „ ЕВН България Електроснабдяване “ ЕАД, „ ЧЕЗ Електро България” АД и „ Енерго-Про Продажби “ АД, да удължат от 10 на 20 дни периода, в границите на който клиентите им би трябвало да платят отговорностите си за ток. Причината за рекомендацията на омбудсмана са тъжби на жители, в които те показват паниката си, че без предизвестие, сдруженията са върнали 10-дневния период за заплащането на сметките, който поради изключителното състояние от пандемията бе продължен на 20 дни.

Според доцент Ковачева, това се отразява неподходящо на затрудненото финансово положение на жителите, тъй като от 11-ия ден след излизане на фактурата стартират да се начисляват неустойки за забавянето.

„ Следва да отбележа, че наблюдаващата се сега усложнена епидемиологична конюнктура докара до приемане на нови, по-тежки ограничения срещу разпространяването на ковид, с иден локдаун в София и други места в страната, което неизбежно ще засегне огромна част от приходите на семействата “, акцентира омбудсманът.

Доц. Ковачева обръща внимание, че още през м. декември 2020 година е отправила такава рекомендация към ЧЕЗ с настояването да бъде разисквана опцията за краткотрайно възобновяване на посочения продължен период. И тогава, както и в този момент, мотивът са множеството сигнали към институцията на омбудсмана, в които жителите се жалват, че в комплицираната икономическа и пандемична конюнктура са затруднени да погасяват сметките си за ток в прилагания по-кратък период.

На 17 март 2021 година, три месеца след първата рекомендация на омбудсмана до ЧЕЗ, в институцията е получен отговор от сдружението, в който се изяснява решението за връщане на открития в Общите условия на „ ЧЕЗ Електро България” АД период за заплащане на отговорностите с „ проявявана неучтивост от страна на част от длъжниците, както и с невъзможността да бъдат забавяни заплащанията на сдружението към участниците в енергийната верига, отговарящи за производството, преноса и разпределението на електрическа сила “.

В писмото си до омбудсмана от ЧЕЗ обръщат внимание и че след 1 октомври 2020 година сдружението ползва 14-дневен период за заплащане на отговорностите, а не 10-дневен, както е съгласно Общите условия.

В подтекста на идната нова пандемична рецесия и локдаун обаче омбудсманът Диана Ковачева упорства сдруженията да подхващат дейности за краткотрайното връщане на 20-дневната пролонгация за заплащане на сметките за електрическа енергия.

„ Изразявам убеденост, че ще методите с нужното схващане и ще вземете решение, което да подсигурява правата на потребителите на електрическа сила в изискванията на създалата се комплицирана икономическа и пандемична обстановка “, написа в умозаключение доцент Ковачева.

Препоръката към ЧЕЗ.

Препоръката към ЕВН

Препоръката към Енерго-Про

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР