Осем незаконни мини за промишлен добив на злато край река

...
Осем незаконни мини за промишлен добив на злато край река
Коментари Харесай

Осем незаконни мини за добив на злато по поречието на Струма установи проверка на МЕ

Осем противозаконни мини за индустриален рандеман на злато край река Струма в Кюстендилско откри инспекция на енергийното министерство. Тя беше осъществена след следствие на bTV. След репортажите, които ви показахме и след инспекцията на Върховната административна прокуратура, на тези места, където имаше машини и техника и се добиваше злато преди към седмица, в този момент техниката си е тръгнала.

Вижда се опит за изтриване на следите от активността, която са правили – заравяни са следите от верижната техника, която работеше. На място имаше и фургон, в който изглеждаше, че оперират въпросната техника. Те, несъмнено, отхвърлиха, че вършат това нещо. Прокуратурата разпореди на Министерството на енергетиката да направи инспекция дали тук се прави рандеман на злато.
На това място, по поречието на река Струма преди 10 дни имаше разкопана открита мина и се добиваше злато. Без позволение и концесия. Хората, които открихме на място отхвърлиха да имат нещо общо с добива и техниката.

Общо 8 сходни обширни терена са известни по поречието на Струма. На всички към този момент няма хора и техника, а преди 10 дни екипът ни видя по какъв начин там се добива злато. След следствието на bTV за противозаконен рандеман на злато прокуратурата разпореди на Mинистерството на енергетиката да направи инспекция на случая.
„ Оказа се, че от 8 тествани места, известни ни до този миг, 7 са изцяло заравнени. Останало е единствено едно място, което основава мемоари, че е имало някакви изкопни действия. Без лица на нито едно от местата, тествани предходната седмица. Повечето са заравнени, един ров е останал, който не е изравнен “, изясни Станислав Станков, шеф на дирекция „ Природни запаси, концесии и надзор “ на министерство на енергетиката.
На въпрос може ли да се откри кой е правил тази активност, Станков отговори, че, за жалост, нарушаванията от този вид активност мъчно се откриват.

„ С което сме затруднени с следващи дейности и ангажиране на административно-наказателна отговорност поради това, че мъчно се открива. При всички инспекции се открива техника, лица, само че мъчно е да се заловен по време на непосредствения рандеман, само че пък тези действия са инкриминирани 2017 година “, добави той.
Техниката, с която се добива златото е без номера, в случай че управляващите не хваната човек, директно да оперира с нея, актовете падат в съда, тъй като хората на място споделят, че са там инцидентно.

„ На база на изкопите, които видяхме, става въпрос за индустриален рандеман. Няма законна концесия, това е от дълго време проучвано находище за разсипно злато се споделя. По геоложкия отчет, по данните, които имаме 0,2 грама на един кубик земна маса “, посочи Станков.

Според локални поданици старите изследвания са настоящи и неточни, а треската за злато по поречието на Струма потвърждава, че там се добиват доста по-големи количества.
Остават последствията от златодобива до река Струма. Езеро, което се намира сред реките Струма и Драговищица е изкуствено основано от хората, които правят тази активност. В изкопаната дупка е дренирана водата. Колко злато е добито тук на място – няма по какъв начин да се разбере, тъй като изследванията за рандеман тук са правени през 80-те години на предишния век и не са задоволително настоящи.

Те са и за други места, а не тук, където в този момент се прави златодобива, тъй че в случай че не се открият хората, които са правили тази активност, в случай че те самите не признаят, няма по какъв начин да се разбере какъв брой злато има в действителност по поречието на река Струма.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР