Въпреки предизвикателните условия на пазара и продължаващата среда на ниски

...
Въпреки предизвикателните условия на пазара и продължаващата среда на ниски
Коментари Харесай

РБИ отчете 804 млн. евро консолидирана печалба

Въпреки предизвикателните условия на пазара и продължаващата среда на ниски лихви, Райфайзен Банк Интернешънъл (РБИ) регистрира консолидирана облага от 804 млн. евро за 2020 година Наред с директните последствия от пандемията, тя докара и до доста намаляване на лихвените равнища и обезценяване на валути в някои от основните за РБИ пазари. „ РБИ влезе в пандемията от мощна позиция и по тази причина постигнахме приемлив резултат, поради доста сложната среда “, сподели Йохан Щробл, основен изпълнителен шеф на РБИ.

В сходство с рекомендациите на Европейската Централна Банка за погашение на дивиденти, Управителният съвет на РБИ ще предложи на Годишното общо заседание, планувано за 22 април 2021 година, погашение на дял от 0.48 евро на акция.

„ Ние сме добре капитализирани, което ни разрешава да се развиваме дружно с нашите клиенти и в това време да създадем акционерите съпричастни към триумфа на РБИ “, прибавя Щробл.

Благодарение на напредъка с имунизирането, отчасти разхлабване на строгите ограничавания може да се чака през второто тримесечие на 2021 година Заедно с отсроченото търсене и стимулиращите фискални и парични политики, в хода на годината би трябвало да се реализира доста икономическо възобновяване. След отрицателното развиване на Брутният вътрешен продукт във всички страни от Централна и Източна Европа през 2020 година, през 2021 година Райфайзен Рисърч чака растеж на Брутният вътрешен продукт от 3.7% в Централна Европа, 4.6% в Югоизточна Европа, 2.4% в Източна Европа и 3.5% в Австрия.

Общите административни разноски понижават

Оперативните доходи понижават с 5% до 5,195 млн. евро, повлияни най-вече от 5-процентов спад на чистия лихвен приход (3,241 млн. евро) и 3% понижение на чистите доходи от такси и комисиони (1,738 млн. евро). Мерките за ограничение на пандемията доведоха до понижаване на приходите, изключително през второто тримесечие, до момента в който чистият лихвен приход беше повлиян от по-ниски лихвени равнища, основно заради понижаване на главните лихвени проценти на някои пазари.

Това беше обезщетено от спад при общите административни разноски, също с 5%, до 2,949 млн. евро. Основните фактори тук бяха намаляването на други административни разноски и валутни резултати. Съотношението сред разноски и доходи е 56.8% или с 0.3 процентни пункта по-високо от миналата година.

Увеличено провизиране поради рецесията

Рецесията, породена от COVID-19, повлия отрицателно на РБИ основно във връзка с обезценките на финансови активи в размер на 630 млн. евро, от които 288 млн. евро се дължат на стадий 3 на провизиране, т.е. в реалност са неприятни заеми.

Показателят необслужвани експозиции (NPE ratio) е 1.9%, или 0.2 процентни пункта по-малко от миналата година, основно вследствие от увеличението на размера на кредитиране, като необслужваните заеми остават съвсем непроменени заради продажби и отписвания. Коефициентът на покритие на необслужвани експозиции (NPE coverage ratio) се увеличи с 0.5 процентни пункта до 61.5 %.

Общият финансов индикатор (според цялостните условия на регламента) възлезе на 18.4%

През 2020 година базовият личен капитал от първи ред (CET 1) бе 13.6%. Първоначално препоръчаният дял за 2019 година, както и предлагането за дял за 2020 година, остават приспаднати. Капиталът от първи ред остава 15.7%, а общият финансов индикатор – 18.4%.

Прогноза

- РБИ чака умерено повишаване на заемите през първата половина на 2021 година, което да се форсира през втората половина на годината.

- Коефициентът на провизиране за цялата 2021 година се чака да бъде към 75 базисни пункта, откакто изтече срокът на мораториумите и спрат държавните стратегии за поддръжка.

- Банката ще продължи да се стреми към съответствие на разноските по отношение на приходите от към 55% - допустимо най-скоро след 2022 година според от скоростта на възобновяване.

- РБИ чака консолидираната възвращаемост на капитала да се усъвършенства през 2021 година и се стреми към 11% в средносрочен проект.

- Банката удостоверява задачата си за базов личен капитал от първи ред от към 13% за средносрочния интервал.

- На базата на тези цели, РБИ има намерение да изплаща сред 20 и 50% от консолидираната облага.

Пълният доклад на РБИ за 2020 г е наличен тук:

Наред с това, следвайки правилата за „ Отговорно банкиране за стабилно бъдеще “, РБИ разгласява и отчет за устойчивостта, който можете да откриете на.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР