Местонахождението и здравословното състояние на президента на Танзания Джон Магуфули

...
Местонахождението и здравословното състояние на президента на Танзания Джон Магуфули
Коментари Харесай

В Танзания се чудят къде е президентът, който отричаше COVID-19

Местонахождението и здравословното положение на президента на Танзания Джон Магуфули поражда от ден на ден въпроси. Днес стават 17 дни, откогато 61-годишният държавен глава на известната измежду туристите страна не е виждан на публично място. А слуховете за здравословното му положение се умножават, съобщи " Франс прес ".

Правителството на Танзания не дава прецизен отговор на въпросите къде се намира Магуфули. Според анализатори фактът, че самият президент не се е обадил до момента, е индикативен. " Мисля, че е явно, че властта се пробва да печели време ", споделя Ник Чийзман, учител в Бирмингамския университет и експерт по района. " А опитите да се печели време нямат никакъв смисъл, в случай че президентът е доста болен, некадърен да извършва отговорностите си или е мъртъв ", добавя той.

През февруари Танзания, която твърдеше, че е освободена от COVID-19 с помощта на молитвите, регистрира вълна от смъртни случаи, които съгласно формалните информации са се дължали на пневмонии. Сред умрелите бяха и видни персони, включително и вицепрезидентът на Занзибар Сейф Шариф Хамад.

На 19 февруари по време на заравяне на началника на канцеларията си Джон Киджази президентът най-сетне призна, че в Танзания има респираторно заболяване. На 24 февруари финансовият министър Филип Мпанго, кашлящ и дишащ мъчно, даде конференция, с цел да опровергае слуховете, че е умрял от Ковид-19. Четири дни по Магуфули се появи за последно на публично място. След това президентът, който е разгорещен католик, на три пъти пропусна празнични литургии.

А преди седмица опозиционният водач Тунду Лису, който живее в заточение в Белгия, намерено зададе въпроса къде е президентът. А след това, базирайки се на източници от средите на танзанийското разузнаване, сподели, че Магуфули е болен от Ковид-19, на уред за обдишване и едната му страна от кръста нагоре е парализирана.
Според слуховете Магуфули е или в болница в Кения, или в Индия. Няколко индийски лечебни заведения отхвърлиха Магуфули да се лекува там, а индийското министерство на външните работи не е коментирало въпроса. Кенийски вестници пък написаха, че африкански водач се лекува в Найроби, само че не загатнаха име.

Според анализатори е удивително, че в един съвременен свят на интернет танзайнийските управляващи съумяват да скрият местоположението на президента. Танзанийското държавно управление към този момент даде обещание затвор за всеки, който популяризира клюки за здравето на президента и до момента трима души бяха задържани - един в Дар ес Салам и двама в региона на Килиманджаро. Миналия петък министър председателят Касим Маджалива увери, че Магуфули е във форма и работи крепко както нормално. Вчера вицепрезидентката Самия Сулуху Хасан прикани да не се обръща внимание на слуховете, само че в същото време загатна, че президентът е болен. " Страната ни е обхваната от клюки, идващи от чужбина, само че на тях не би трябвало да се обръща внимание. Напълно обикновено е някой да се разболее от грип, да има температура или друго заболяване ", сподели тя и прикани танзанийците да бъдат единни.

Каквато и да е истината танзанийците желаят да видят още веднъж водача си, който бе избран отново за втори мандат предишния октомври. " Мисля, че нещо се случва, само че управляващите го крият ", споделя локален гражданин. " Ще се успокоя, в случай че видя още веднъж президента ", добавя той. " Ако нашият президент е болен, би трябвало да ни го кажат, с цел да можем да се молим за него ", добавя негова сънародничка.

Днес Зито Кабве, водач на опозиционната партия Алианс за смяна и бистрота съобщи, че знае от сигурен източник, че президентът е болен и изрази безпокойствие, че хората не знаят кой ръководи в този момент страната.
Магуфули, чийто прякор е Булдозера, пристигна на власт за първи път през 2015 година, като даде обещание да се бори с корупцията. Но първият му мандат беше белязан и от властнически отклонения, нападки против опозицията оттегляне от фундаменталните свободи, съгласно правозащитни организации.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР