Светът може да се подготвя за нормалността въпреки сегашните трудности

...
Светът може да се подготвя за нормалността въпреки сегашните трудности
Коментари Харесай

Ако Африка не се ваксинира, светът е в опасност

Светът може да се приготвя за нормалността макар сегашните компликации в пандемията, само че ключът към нея - имунизациите - са надалеч за цялостен континент с голямо население.

Всъщност това може да провали борбата с ковид и на " по-богатите ".

Това сочат изследвания и публикации в последните няколко седмици. Те се разгласяват във времето към появяването на " южноафриканския " и " нигерийския " вид на SARS-CoV-2 и дадоха сигнал какво може да стане, в случай че вирусът се остави да върлува безотговорно в среда, която не може да обезпечи нито проби, нито уединяване, нито отдалеченост (а от време на време - и хигиена). За доста от тези страни имунизациите са надалеч.

Малцина ще са имунизирани до новата вълна

Пример за " безконтролна " среда в прочут смисъл има и отвън Африка - Бразилия, където президентът поставя систематични старания да омаловажава пандемията. Макар в този момент страната да купува и получава милиони дози ваксини, методът на управляващите преди година оказа помощ единствено формалният брой инфектирани да надвиши 10 млн., а здравната система и погребалните служби да изнемогват. Именно в тази среда се появи новият вид P1, който също се смята за по-заразен и евентуално непокорен на ваксини.

Бразилия обаче има повече благоприятни условия.

В Южна Африка Андреа Менделсон, която работи в клиника, ще е измежду дребното имунизирани до новата вълна, която се чака със захлаждането през май. В други африкански страни обаче няма да има опция даже за здравните служащи - континентът остава контейнер за ковид,.

"Пристигането на имунизациите няма да има никакъв резултат върху третата вълна, само че най-малко мога да съм уверена, че когато отида на работа няма да умра. " 
Андреа Менделсон,
представител на здравните управляващи в Южна Африка

В целия район на Субсахарска Африка, с население 1.1 милиарда души, до предходната седмица са имунизирани едвам под 0.5 млн. души. В Съединените щати, с население към 330 млн., постаените дози са над 100 млн.

В този район на Африка са 14% от международното население, само че под 0.2% от жителите са получили дози.

Според групата за битка против бедността One най-богатите страни евентуално ще се презапасят с над милиард дози повече от тези, с които разполагат, с цел да имунизират популацията си. Дори този остатък би стигнал, с цел да се имунизират всички възрастни в Африка (същевременно някои страни към този момент обявиха, че умишлено ще натрупат ресурси, с цел да имат " бустерни дози " - трета, ако имунитетът отслабне, или еднократна за преболедували).

Някои страни на континента към този момент получават дози от контрактуваните със западни производители, Русия или Китай, само че множеството разчитат на интернационалния механизъм за ваксини КОВАКС, доставките по който едвам започнаха преди две седмици. Схемата ще е задоволителна да покрие единствено 20% от популацията до края на годината. Действително, виновността е и на държавните управления на континента, малко от които са сключили директни съглашения с производители (дори най-развитата стопанска система Южна Африка, със сериозен опит в опазването на здравето, подписа договорка едвам тази година).

Един от нормалните причини е в дребния брой оповестени инфектирани и смъртни случаи (официално 4 млн. инфектирани, над 107 хиляди починали). Друг е, че доста страни мъчно могат да си разрешат дози оттатък наличните посредством КОВАКС. " Блумбърг " цитира Анбан Хилай, зам.-генерален шеф на здравното министерство в Южна Африка, съгласно който страната би трябвало да заплати 5.25 $ за доза " Астра Зенека " спрямо 3 $, колкото дава Европейски Съюз.

" Излагаме на риск целия свят "

Всеки в развития свят, който мисли, че не е обиден от този индикатор в Африка, се лъже, споделя за " Блумбърг Фиона Атухебуе, експерт по въвеждане на нови ваксини в Африка за Световната здравна организация. По думите ѝ, до момента в който пандемията продължава да циркулира измежду неимунизираните и поражда нови, по-устойчиви на ваксини разновидности, никой не е в сигурност. " Вирусът несъмнено ще мутира и ще продължи да мутира: колкото по-дълго го държим към нас, толкоз повече разновидности ще виждаме. Ако Африка не се имунизира и сме източник на разновидности, излагаме на риск целия свят. "

Множество жители на страни като Нигерия, Етиопия и Зимбабве, с общо над 320 млн. души население, работят в Европа, Северна Америка и Азия. Това, че постоянни полети ги свързват с родината, ще подкрепя разпространяването на вируса със същата лекост, с която той дойде в Африка от Европа. Разликата е, че пристигащие в Европа африканци ще " носят " разновидности на остарелия континент или другаде.

Думите на Атухебуе удостоверява напълно друго изследване, осъществено в Нигерия преди няколко седмици. Там данните демонстрират, че. Само в него все още на изследването е имало повече преболедували от записаните в цяла Африка. Същевременно в най-населената страна на континента, която мъчно изследва голямото си население от 201 млн. души и наблюдава болестта, бе видян считаният за по-опасен и мъчно предразположен на основаните сега ваксини " нигерийски " вид на SARS-CoV-2. Ваксината на " Астра Зенека " да вземем за пример се счита по-скоро неефективна против достигналия д о 48 страни " южноафрикански ".

Директорът на Африканския център за предварителна защита и надзор на болесттите " би било съдбовна неточност, в случай че развитият свят гледа на това като на случай на имунизиране на " нашите " хора и, а по-късно другите хора по света да се оправят. "

Тежките стопански проблеми, които ще последват, в случай че няма излаз от пандемията, евентуално ще се отразят и на потребностите на развития свят - Западна Африка е източник на 60% от доставкине на какао в света, а от Демократична република Конго идват главните доставки на кобалт, нужен за електрическите транспортни средства, и нужният за мобилните телефони тантал.

Дори да има ваксини, няма да е елементарно

Богатите страни стартират да схващат казуса. Пример е френският президент Еманюел Макрон, който назова предишния месец пропастта в достъпа до ваксини " невиждано ускоряване на световното неравноправие ". Това бе и повода водачите от Г-7 да усилят със 7.5 милиарда $ средствата за КОВАКС.

Дори при идването на имунизациите обаче задачата ще е сложна - дали поради липса на специалисти, на здравна инфраструктура или на данни кой би трябвало да бъде имунизиран. В Нигерия множеството поданици живеят в труднодостъпни региони, а последното броене е преди 15 години и властта няма добра визия за структурата на популацията (с други думи, мъчно се разпознават и уязвимите групи). Тази страна не е изолиран случай. В композиция с високите цени на имунизациите това значи, че имунизацията тече извънредно постепенно.

" Целият свят би трябвало да измине дружно този път, " цитира " Блумбърг " Ммбонени Муофхе, заместник-генерален шеф на министерството на науката и технологиите. " Ще се окажем с вид, който устоява на всички ваксини. Седим на бомба с часовников механизъм. "

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР