Текстът е препубликуван от страницата на .Почти 12 години се

...
Текстът е препубликуван от страницата на .Почти 12 години се
Коментари Харесай

Държавата изпадна в летаргия за заменките на гори

Текстът е препубликуван от страницата на.

Почти 12 години се оказаха, както самият той, преди идването си на власт, определяше заменките на гори, осъществени от Тройната коалиция.

За това време и три държавни управления, ръководени от него, страната съумя да си върне едвам към 80 хиляди лв. или цената на два гаража в София, а едвам четирима от заменителите се съгласиха да скапват покупко-продажбите и да върнат парцелите. Изглежда с наближаването на изборите и това неенергично изпитание е спряло, защото към Министерството на финансите не е обновяван от 23 октомври предходната година, или повече от пет месеца.

Отговорно за връщането на тази помощ е Министерството на земеделието, храните и горите.

Преди година и половина министър Десислава Танева разгласи, че страната ще си изиска назад 80 милиона лв., с колкото съгласно изчисленията на държавни оценители е била ощетена от скандалните заменки на гори.

Възразихме против тази оценка, защото съпоставяне с пазарните цени от интервала 2007-2009 година демонстрира, че действителната вреда от замяната на едни от най-красивите земи по морето и планинските курорти на България надвишава един милиард евро.

Не сме и предполагали, че страната ще прояви такава бездейност и отвращение да си върне даже нищожната сума от 80 милиона лв. и ще се задоволи с това да получи цената на два гаража в по-периферни софийски квартали или на гараж - гараж и половина в Лозенец.

Голямата цел би трябвало да бъде повреждане на колкото се може повече покупко-продажби, тъй че едни от най-ценните кътчета в страната да бъдат непокътнати. Представяме ви един подобен, който демонстрира по какъв начин гора, основана с цел да пази града от свлачища и наводнения, ще бъде непокътната, а не изсечена за строителство на нов квартал.

За страдание, едвам четири от сменените 132 парцела там са върнати на страната.

Нееднократно сме предложили среща по тематиката на премиера Бойко Борисов и на отрасловите министри. Единствената, която се срещна с нас бе министър Танева, която преди година ни изясни, че проблем няма. Миналата седмица изпратихме ново искане за среща до Министерския съвет, Министерството на районното развиване и благоустройството и Министерството на околната среда и водите. Предложението ни съдържа съответно решение по какъв начин да се възвърне законността на Отговор не сме получили.

По тази причина внесохме петиция в Европейския парламент, която е отворена за сключване и ще бъде прегледана от Комитета по петициите на институцията. Подпишете и поискайте европейските институции да подхващат дейности.

История на случая:

С Решение на Европейска комисия от 5.09.2014 година по отношение на скица за държавна помощ № SA.26212 (2011/C) като непозволена държавна стойност са оповестени 132 разпоредителни покупко-продажби за подмяна на частни и държавни горски имоти през интервала 2007 - 2009 година (Заб.: решението не обгръща заменките на гори преди 2007 година, както и всички аграрни заменки, имащи обща повърхност от над 100 000 дка).

Съгласно това решение българската страна бе задължена да откри разликите сред нормативно избраните продажни цени на сменените гори по отношение на действителните пазарни цени в региона на сменените гори, след което да започва процедура по възобновяване на държавната помощ при покупко-продажбите с открити разлики.

В резултат на публичния напън и почналото следствие на Европейска комисия, още през 2009 година с промени в Закона за горите през същата година заменките на гори бяха прекъснати, а за към този момент сменените държавни парцели бе наложена възбрана за смяна на предназначението. За страдание, тогава бяха отхвърлени предложенията на неправителствените организации и

не беше наложена възбрана върху разпоредителните покупко-продажби

с добитите от частните компании държавни гори.

Още през 2015 година е изнесена информация, че страната е направила опит да разпореди оценката на заменките посредством методика, която да прикрие противозаконната държавна помощ напълно. Тази методиката бе сходна на тази, по която са осъществени самите заменки. След реакция от страна на Европейска комисия, страната бе задължена да употребява методика, която се базира на действителни пазарни цени. На 20 ноември 2019 година МЗХГ разгласи, че въз основа на оценителна експертиза от държавната компания Агролеспроект ЕООД е преценено, че от 132 заменки с обща повърхност 25 хиляди дка единствено при 103 заменки е открита непозволено получена държавна помощ за малко над 80 млн. лева

Още тогава от " Зелени закони " обявихме, че тази сума е доста пъти по-ниска от действителната стойност на държавната помощ и оттогава до момента публикувахме голям брой разбори и сравнителни оценки, с цел да покажем каква е действителната вреда. Смятаме, че най-хубавото решение в тази ситуация е страната да предприеме дейности, с цел да си върне сменените парцели, част от които би трябвало да са изключителна държавна благосъстоятелност.

В отговор от 6 юли 2020 година на парламентарен въпрос от българския евродепутат Радан Кънев, по реда на член 108 (2) от Договора за Европейската общественост. В същия отговор Комисията показва, че към този момент преглежда жалбата на самодейност " Зелени закони " с доказателства за манипулиране на пазарните оценки.

Така ще се стигне до това, че освен страната няма да успее да си върне заграбените от шепа олигарси красиви кътчета по Черноморието и в планините, само че и всички жители ще би трябвало да ги платим.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Рубриката “Анализи ” показва разнообразни гледни точки, не е наложително изразените отзиви да съответстват с публицистичната позиция на “Дневник ”.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР