След като днес беше отчетен най-висок брой новозаразени с коронавирус

...
След като днес беше отчетен най-висок брой новозаразени с коронавирус
Коментари Харесай

Коронавирусът в България: след близо 5000 нови случая в София се въвеждат по-строги мерки

След като през днешния ден беше регистриран най-голям брой новозаразени с ковид от 17 ноември насам - 4637, и втори най-голям сходен индикатор от началото на пандемията, управляващите взеха решение да наложат нови ограничения в София, които ще важат от събота. След незабавна среща в Министерството на здравеопазването основният държавен здравен контрольор Ангел Кучнев разгласи, че сходни строги ограничения могат да влязат в действие за цялата страна от понеделник.

Директори на столични лечебни заведения се оплакаха, че са на прага на опциите си и ограниченията са повече от нужни, с цел да не се стигне до миг, в който леглата да не доближават. За задачата беше издадена заповед, с която с 20% се усилва потенциалът на лечебните заведения в София за пациенти с ковид.

Бургас към този момент е градът с най-висока заболеваемост от COVID-19 в България, като измести Плевен. Почти цялата страна е в алената зона с над 120 заболели на 100 хил.души, като единственото изключение остава област Търговище.

" Дневник " наблюдава обстановката в действително време.
18:26След среща в Министерството на здравеопазването управляващите оповестиха по кое време се плануват нови и по-строги ограничения за битка с коронавирса в София. Вижте във видеото какви детайлности дадоха шефът на столичната здравна ревизия Данчо Пенчев и основният държавен здравен контрольор Ангел Кунчев.



18:11 " В България свободата на словото е толкоз свободна, че мъчно се съпоставя с другите страни " - това съобщи министър председателят Бойко Борисов в отговор на въпрос на австрийски публицист по време на среща за ваксинната политика на Европейски Съюз с австрийския канцлер Себастиан Курц и други водачи във Виена през днешния ден. Борисов бе запитан дали в изискванията на ниско доверие към България поради метода на ръководство, увеличаващите се инфектирани, проблеми със свободата на словото и корупцията, счита, че " коригиращ механизъм благодарение на европейските партнори може да ви избави преди изборите ".

Подробности четете. 17:47Атака против уеб страниците на медицински лабораторииНяма достъп до уеб страниците на огромна част от медицинските лаборатории в страната, заяви пред БНР Недялко Калъчев, притежател на една от огромните вериги лаборатории у нас. " Това са една група от лаборатории в цялата страна, които са под офанзива, тъй като са в един дейта център със сървърите. Тук приказваме за Варна, Русе, Плевен, Пловдив, Хасково, Перник, София ", сподели той.14:32В Плевен отхлабват част от меркитеВ Плевен отворят моловете при по-строги ограничения и надзор, препоръчани от самите търговци. Те ще работят с понижено работно време, ограничение на местата за отдих и понижаване на местата в заведенията за хранене с 50% и други.

Областният спешен щаб на изключително съвещание възвърне работата на културните институти при претовареност на местата до 30%, заяви БНР. Заболеваемостта в област Плевен е 633 души на 100 000 население за последните две седмици са отчели на изключителното съвещание на щаба.
 Коронавирусът в България: след близо 5000 нови случая в София се вкарват по-строги ограничения (хронология)
© Юлия Лазарова

Разрешават се олимпиади и надпревари, когато не могат да се организират в електронна среда. Могат да се организират също културни и развлекателни мероприятия - кина, музеи, галерии, театрални прояви, театри, концерти, занятия от танцовото, креативното и музикалното изкуство, при претовареност на местата до 30%, настаняване на феновете минимум през една седалка и при съблюдаване на физическа отдалеченост от 1,5 м и наложително слагане на защитни маски за лице. Мерките влизат в действие от 00:00 часа на 17 март.12:59Бургас към този момент е градът с най-висока заболеваемостБургас към този момент е градът с най-висока заболеваемост от COVID-19 в България, като измести Плевен. Почти цялата страна е в алената зона с над 120 заболели на 100 хил.души, като единственото изключение остава област Търговище. Там обаче равнището на болест също върви стръмно нагоре и разликата сред областите с най-ниска и най-висока заболеваемост спада от обичайните в последните седмици 14 - 18 пъти, до 9 пъти.

Подробности и карта 12:40Има растеж на недоволствата за нежелани реакции от ваксиниИма изключителна интензивност в докладването на нежелани реакции след имунизиране, сподели през днешния ден пред БНР доктор Мария Попова, шеф на Дирекция " Лекарствена сигурност и клинични изпитвания " в Изпълнителната организация по медикаментите (ИАЛ). Според нея за ден се получават по над 1 000 известия, което е невиждано.
 Коронавирусът в България: след близо 5000 нови случая в София се вкарват по-строги ограничения (хронология)
© Надежда Чипева, Капитал

Повече от 70-80% от реакциите съставляват грипоподобен синдром - в който има температура, има настинка, болежка на мястото на убождането. В някои случаи имало и по-висока, което било особено при " АстраЗенека ". В 30% от случаите се рапортува гадене, световъртеж, разясни доктор Попова.

Големият брой докладвани реакции от имунизациите против Covid-19 доктор Попова изяснява с чувствителността на обществото по тази тематика. 11:21В София се готви затваряне на молове, заведения за хранене и детски градиниМолове, заведения за хранене, детски градини, учебни заведения, фитнеси в София и София област евентуално ще бъдат затворени, сподели през днешния ден шефът на РЗИ-София Данчо Пенчев, след среща с министъра на опазването на здравето Костадин Ангелов, кмета Йорданка Фандъкова и шефовете на столични лечебни заведения. Ще се спре и провеждането на културни мероприятия.

 Коронавирусът в България: след близо 5000 нови случая в София се вкарват по-строги ограничения (хронология)

Решението следва да се вземе по-късно през днешния ден от софийския щаб за надзор на пандемията. От по кое време ще се вкарат новите ограничавания и кои тъкмо още не е ясно, само че ще е за период от две седмици. Пенчев посочи, че ограниченията няма да се вкарат от през днешния ден за на следващия ден, само че евентуално ще са факт до края на седмицата.

По-рано стана известно, че с 20% би трябвало се усилват леглата за пациенти с COVID-19 в столичните лечебни заведения. Всички нови са поради повишения брой новозаразени в столицата. Двуседмична заболяемост към този момент е над 500 на 100 хиляди души. За последното денонощие новите случаи в София са 1116.09:33Директорът на " Пирогов ": на лимита сме, трябват нови ограничения " Почти сме на лимита на опциите и би трябвало да се мисли за по-сериозни ограничения. Може би би трябвало да се вземе към този момент отношение и за по-малките деца. За страдание може би ще би трябвало и те краткотрайно да спрат образованието и детските градини. Продължава да се усилва броят на новозаразените дребни пациенти ", сподели през днешния ден пред БНР шефът на УМБАЛСМ " Пирогов " проф. Асен Балтов. Капацитетът на болничното заведение е съвсем напълнен, добави той.
 Коронавирусът в България: след близо 5000 нови случая в София се вкарват по-строги ограничения (хронология)
© Юлия Лазарова

В " Пирогов " има настанени 11 деца с коронавирусна зараза, добави Балтов. Децата са в положително положение, лекуват се с венозно поставяни антибиотици. Днес на среща при здравния министър шефът на " Пирогов " ще предложи да се разкрият още 20 кревати за дребни пациенти, така наречен незабавни педиатрични случаи, както и спомагателни 10 реанимационни кревати поради дефицита на този вид кревати в цяла София.

Проф. Балтов счита, че най-малко за две седмици заведенията би трябвало да спрат да работят, тъй като " колкото и да споделят, че няма никакво значение това, всичко има значение ".08:23Няма проблем с имунизацията на " Астра Зенека ", счита ръководителят на БЛС " Върнахме се на равнищата на инфектирани с ковид от октомври - ноември, само че това е предстоящо поради английската версия на вируса ", сподели през днешния ден пред Българска национална телевизия ръководителят на Българския лекарски съюз Иван Маджарски. Според него успокояващото е, че лекарите са доста по готови. Коментирайки прекъсването на имунизирането с " Астра Зенека ", Маджарски уточни, че с нея няма проблем, а решението е взето под публичен напън.

Председателят на БЛС е на мнение, че е необходим указател за имунизиране и за персоналните лекари. " Дойдат ли задоволителен брой ваксини, за 2 седмици ще се имунизират всички искащи ", счита Иван Маджарски.08:10С 20% би трябвало се усилват Коронавирус леглата в лечебните заведения в СофияС 20% би трябвало се усилват леглата за пациенти с COVID-19 в столични лечебни заведения. Това се показва в заповед на шефа на РЗИ - София, доктор Данчо Пенчев, оповестиха от пресцентъра на инспекцията. Това се прави поради двуседмична заболяемост от над 500 на 100 хиляди души. За последното денонощие новозаразените в София са 1116.
 Коронавирусът в България: след близо 5000 нови случая в София се вкарват по-строги ограничения (хронология)
© Надежда Чипева, Капитал
07:56Борисов беседва за имунизациите с водачите на пет европейски страниПремиерът Бойко Борисов ще взе участие през днешния ден в работна среща с австрийския канцлер Себастиан Курц и министър председателите на Чехия - Андрей Бабиш, на Латвия - Артурс Кришянис Каринш, на Словения - Янез Янша, и на Хърватия – Андрей Пленкович, оповестиха от държавната осведомителна работа.
 Коронавирусът в България: след близо 5000 нови случая в София се вкарват по-строги ограничения (хронология)
© Велко Ангелов

В рамките на събитието, което ще се организира в австрийската столица Виена, шестимата водачи ще обсъдят своята позиция, посредством която приканват за полемика на европейско равнище по отношение на доставките на ваксини против COVID-19 и за справедливото им систематизиране въз основа на % на популацията на всяка страна - членка на Европейски Съюз.

След края на срещата е планувана конференция, в която ще взе участие и българският министър председател.

В рамките на визитата си във Виена министър-председателят Бойко Борисов ще организира и двустранна среща с канцлера на Австрия Себастиан Курц.07:56Пациентска организация смята имунизационната стратегия за провалВаксинационната стратегия се провали, като хронично болните не получиха достъп до ваксини, сподели през днешния ден пред Българска национална телевизия ръководителят на Националната пациентска организация Наталия Маева. Тя изрази вяра, че регистърът за имунизациите ще проработи още веднъж скоро. Маева уточни още, че сега болните с проблеми, разнообразни от ковид, нямат съответен достъп до лекуване, като казусът е изключително огромен в дребните обитаеми места.07:55Втори най-голям брой инфектирани за денонощиеНай-висок брой новозаразени с ковид от 17 ноември насам - 4637, и втори най-голям сходен индикатор от началото на пандемията, демонстрират данните на Единния информативен портал. Традиционно във вторник броят на новите случаи е по-висок поради натрупването през уикенда, само че даже и по този начин броя е висока.
 Коронавирусът в България: след близо 5000 нови случая в София се вкарват по-строги ограничения (хронология)
© Цветелина Белутова, Капитал

Починалите са 187, което също е втори най-голям брой от началото на пандемията, като единствено на 19 декември жертвите на ковид са били повече - 191. Броят на настанените в болница е най-голям от началото на пандемията - 7269.

Седмичните данни демонстрират 45% растеж на инфектираните, 24 на 100 повече проби, с 55% повече умряли и със 73% повече излекувани.

Подробности вижте
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР