Акциите на Фолксваген поскъпнаха с над 9% във вторник, ден

...
Акциите на Фолксваген поскъпнаха с над 9% във вторник, ден
Коментари Харесай

"Фолксваген" обяви 6 големи завода за автобатерии в ЕС, България не се споменава

Акциите на " Фолксваген " нарастнаха с над 9% във вторник, ден след известието, че компанията ще открие 6 завода за акумулатори за електрически автомобили и че възнамерява да удвои продажбите на такива модели през 2021 година Пазарната оценка на немската корпорация наближи 150 милиарда $.

Вторият по величина производител на коли в света показва, че прави завой към битка за водеща позиция - и предизвикателство към американската " Тесла " - и при електрическите автомобили. Новите фабрики, както и световна мрежа от зарядни станции би трябвало да са подготвени на няколко стадия до 2030 година

Първият цех би трябвало да проработи през 2023 година взаимно с шведската Northvolt в Хелефтьо, Североизточна Швеция.

Две години по-късно - през 2025 година - би трябвало да влезе в деяние цех в немския град Залцгитер.

Следва обект през 2026 година в Испания, Франция или Португалия през 2026 година и още един през 2027 година в Полша Чехия или Словакия. Още два завода би трябвало да се появят до 2030 година, само че за тях не се загатват евентуалните страни. Щефан Вайл, министър председател на Долна Саксония, побърза да съобщи, че балтийският бряг на провинцията би бил идеално място, в това число тъй като зареждането от ветрогенератори ще се впише в " зелената " визия на компанията.

Първите два завода към този момент са вписани във финансовите проекти на " Фолксваген ", само че за останалите се води " задълбочена полемика " и отговорите ще зависят от финансовите достижения на корпорацията.

" Трансформацията ни ще бъде невиждана. Е-мобилността стана главен бизнес за нас ", сподели Херберт Дийс, основен изпълнителен шеф на събитие, в което участваха и сътрудниците му от BP, Enel и Iberdrola.

В партньорство с изброените компании Volkswagen възнамерява да оперира до 2025 година общо 18 хиляди станции за бързо зареждане на електрически автомобили. Това е нарастване 5 пъти на тази мрежа. В самодейността ще бъдат вложени 400 милиона евро. " Ще създадем по този начин, че зареждането ще е елементарно толкоз,колкот ода с инапълниш резервоара през днешния ден ", сподели Дийс. До средата на десетилетието по този начин би трябвало да се покрие една трета от потребността за обществени зарядни станции в Европа.

Приблизително толкоз (17 000) станции са планувани за Китай, а 3500 - за Северна Америка за същия интервал.

На презентацията бяха показани проекти за призматична акумулаторна клетка, която да се създава от 2023 година Това е друг модел от този на Tesla, наподобява на книга с твърди корици, само че и е по-скъпа. " Общо взето ще понижим цените на батерийн исистеми до под 100 евро за киловатчас. Това най-сетне ще направи е-мобилността налична и преобладаваща технология ", сподели Томас Шмал, член на борда на " Фолксваген ". Това е цена, за която се счита, че прави електрически автомобил в действителност конкурентен на подобен с мотор с вътрешно горене.

Компанията явно желае да ограничи зависимостта от доставки и произвеждане в Азия, както и да има надзор в Европа над целия развой.

Енергийните проекти включват и опция от електрическите автомобили да се печели - когато са натрупали остатък от сила от слънчевите си системи, те ще могат да зареждат с нея мрежата у дома.

През предходната година Volkswagen е прозивел малко над 422 хиляди електрическия автомобил.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР