Шестима премиери от Европейския съюз, сред тях лидерите на Австрия,

...
Шестима премиери от Европейския съюз, сред тях лидерите на Австрия,
Коментари Харесай

България, Австрия и още 4 държави поискаха "корекции" в разпределянето на ваксини

Шестима министър председатели от Европейския съюз, измежду тях водачите на Австрия, България и още четири страни в Източна Европа, желаеха блокът да промени метода, по който се разпределят ваксини против ковид.

На конференция, в която участваха четирима от тях във Виена (други двама бяха част от конференцията единствено с видеоконферентна връзка), австрийският канцлер Себастиан Курц изясни, че " би трябвало да е допустимо да се създаде механизъм за корекции " - по този начин, че страни, получили доста под количествата, които са декларирали съразмерно на популацията си, да вземат дози от страни, при които са доставени повече. По думите на Курц изразилите неодобрение страни са в контакт с ръководителя на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен и на Европейския Съвет Шарл Мишел.

Две от страните на срещата - България и Латвия - са сложили дози едвам на по 4.1% от популацията си, най-ниската стойност в Европейски Съюз. За съпоставяне в Малта делът е 14.9 на 100.

" Откъде накъде ще имаме таблица за класиране "

Всички присъстващи, в това число и министър председателят Бойко Борисов, повториха думите на самия Курц от петък. Тогава той на конференция съобщи, че е нарушен консенсусът на Европейския съвет през декември 2020 година за съразмерно (спрямо населението) систематизиране и в следствие.

Нужно е с Фон дер Лайен да се стигне до " промяна, с която България да не получава една трета от доставените на Малта " дози, сподели още Курц. Критици го упрекват, че набелязва външен зложелател за проблемите със личната му страна във имунизационната акция.

Не единствено че никой от производителите не си е извършил отговорностите, а и са нарушени контрактуваните правила на разпределението и в следствие то е " незаслужено " - не дава отговор на взетото на Европейския съвет, сподели Борисов. В резултат " някои страни ще имат групов имунитет, други няма да имат ". Същевременно " имам вяра в Комисията " и че новите 10 млн. ваксини на " Пфайзер " би трябвало да са заслужено разпределени (Борисов има поради оповестена през днешния ден от Европейска комисия договорка за още дози). " Това е значимо за България, където предстоят избори след 2 седмици и е нужно жителите да са спокойни, когато гласоподават. "

" Има два метода. Единият е като на (унгарския премиер) Виктор Орбан, който да вземе съветски и китайски ваксини, " а другият е нашият на Европейската национална партия, да обсъждаме и казусът да бъде решен, сподели още Борисов. " България е вложила във имунизациите. Откъде накъде ще имаме таблица на класиране (на имунизациите - бел. ред.)? Това е пестник. Какво излиза, че малтийският министър председател е най-хубавият министър председател, тъй като има повече ваксини? Надявам се на следващия ден този проблем да бъде решен. "

След коментара му Курц отхвърли изказванието, че самодейността във Виена е единствено на страни, чиито водачи са от Европейската национална партия; съгласно него описът на искащите смяна е по-голям. " Всички желаеме общ европейски път, както господин Борисов сподели - не страните с по-малки доставени количества ваксини да се обръщат към Китай и Русия. "

Не всички ще са удовлетворени

" Няма нито една страна членка, която да e в сигурност, даже всички да са имунизирани, в случай че тази страна е заобиколена от страни, където равнището на имунизация не е толкоз напреднало, " сподели словенският министър председател Янез Янша. Възниква и " въпросът за качеството на договорите, подписани с производителите на ваксини. "

" Няма по какъв начин да разбираем на жителите си, " в случай че в едни страни имунизацията се бави поради дефицит, а в други - не, сподели чешкият министър председател Андрей Бабиш.

Янша призна, че в случай че една страна е направила имунизационен проект въз основата на плануваните дози, тя ще би трябвало да се откаже от тях, с цел да ги даде на друга страна членка.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР