Бизнесменът Пламен Бобоков и президентският съветник Пламен Узунов са завели

...
Бизнесменът Пламен Бобоков и президентският съветник Пламен Узунов са завели
Коментари Харесай

Пламен Бобоков и Пламен Узунов съдят прокуратурата за обезщетение

Бизнесменът Пламен Бобоков и президентският консултант Пламен Узунов са завели дело против прокуратурата по Закона за отговорността на страната като всеки от тях е внесъл иск за по 26 000 лева обезщетение, оповестява " Сега ".

Президентският консултант и предприемачът желаят обезщетение за неимуществени вреди, тъй като са в непрекъсната неустановеност, откакто на 9 юли м.г. им бяха, само че по следствието не е осъществено нищо повече и обвиняването нито е импортирано в съда, нито е прекъснато от прокуратурата.

На 4 март Софийският градски съд е разпоредил на прокуратурата да бъде пратен дубликат от исковата молба. Бобоков и Узунов бяха арестувани на 9 юли 2020 година по време на акцията на полицията, прокуратурата и чиновници на бюрото за отбрана на очевидци към основния прокурор в президентството. Разследването против тях е за търговия с въздействие и закононарушения по работа. И двамата към този момент, които заведоха за като съдилищата се произнесоха, че те са арестувани безпричинно и непозволено.

В исковата молба се напомня правилото, че проверяващите са длъжни в най-кратък период да съберат нужните доказателства за откриване на обективната истина. Според Наказателно-процесуален кодекс срокът за следствие е 2 месеца и може да се удължава по изключение при при фактическа и правна трудност на делото. В случая такава трудност няма, настояват двамата в желае. Към привличане на някого като обвинен се пристъпва, когато се съберат задоволително доказателства за виновността му, се споделя още в исковата молба, представена от " Сега ".

Те напомнят и практиката на съда в Страсбург, че закъснялата правдивост е потъпкване на справедливостта. В исковата си молба двамата напомнят и че по това висящо към момента произвеждане прокуратурата разгласи доказателства и преписка сред Бобоков и Узунов.

Защитата на Узунов и Бобоков позволява, че досъдебното произвеждане продължава не за да се търси обективната истина, а да се поддържа медиен и публичен интерес и да се внушава, че двамата са отговорни. И акцентира, че следствието е тежък удар по престижа и на двамата.

" Дневник " напомня част от оповестените от прокуратурата диалози от висящото следствие:

Сериалът на прокуратурата Бобоков-Узунов: Затворник желае опрощение (серия 6) -
Бобоков, Узунов и посланик разискват задържания танкер " Бадр " и интернационалната политика (серия 5) -
Бобоков и Узунов разискват консултантски контракт и посланици в Алжир и Нигерия (серия 4) -
Бобоков и Узунов разискват още веднъж решението за либийския танкер и се уговарят за срещи (серия 3) -
Бобоков и Узунов разискват искане на съветски жител за поданство, престъпна регистрация на либийски жител и инспекция на номерата на първокласни коли (серия 2) -
Бококов и Узунов разискват решението на Върховен административен съд за либийския танкер (серия 1) -
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР