Дневник следи ситуацията в реално време.09:33Директорът на Пирогов: на предела

...
Дневник следи ситуацията в реално време.09:33Директорът на Пирогов: на предела
Коментари Харесай

Коронавирусът в България: в София се готви затваряне на молове, ресторанти и детски градини

" Дневник " следи обстановката в действително време.

09:33Директорът на " Пирогов ": на лимита сме, трябват нови ограничения " Почти сме на лимита на опциите и би трябвало да се мисли за по-сериозни ограничения. Може би би трябвало да се вземе към този момент отношение и за по-малките деца. За страдание може би ще би трябвало и те краткотрайно да спрат образованието и детските градини. Продължава да се усилва броят на новозаразените дребни пациенти ", сподели през днешния ден пред БНР шефът на УМБАЛСМ " Пирогов " проф. Асен Балтов. Капацитетът на болничното заведение е съвсем напълнен, добави той.
 Коронавирусът в България: в София се готви затваряне на молове, заведения за хранене и детски градини
© Юлия Лазарова

В " Пирогов " има настанени 11 деца с коронавирусна зараза, добави Балтов. Децата са в положително положение, лекуват се с венозно поставяни антибиотици. Днес на среща при здравния министър шефът на " Пирогов " ще предложи да се разкрият още 20 кревати за дребни пациенти, така наречен незабавни педиатрични случаи, както и спомагателни 10 реанимационни кревати поради дефицита на този вид кревати в цяла София.

Проф. Балтов счита, че най-малко за две седмици заведенията би трябвало да спрат да работят, тъй като " колкото и да споделят, че няма никакво значение това, всичко има значение ".08:23Няма проблем с имунизацията на " Астра Зенека ", счита ръководителят на БЛС " Върнахме се на равнищата на инфектирани с ковид от октомври - ноември, само че това е предстоящо поради английската версия на вируса ", сподели през днешния ден пред Българска национална телевизия ръководителят на Българския лекарски съюз Иван Маджарски. Според него успокояващото е, че лекарите са доста по готови. Коментирайки прекъсването на имунизирането с " Астра Зенека ", Маджарски уточни, че с нея няма проблем, а решението е взето под публичен напън.
 Коронавирусът в България: в София се готви затваряне на молове, заведения за хранене и детски градини
© Надежда Чипева, Капитал

Председателят на БЛС е на мнение, че е необходим указател за имунизиране и за персоналните лекари. " Дойдат ли задоволителен брой ваксини, за 2 седмици ще се имунизират всички искащи ", счита Иван Маджарски.08:10С 20% би трябвало се усилват Коронавирус леглата в лечебните заведения в СофияС 20% би трябвало се усилват леглата за пациенти с COVID-19 в столични лечебни заведения. Това се показва в заповед на шефа на РЗИ - София, доктор Данчо Пенчев, оповестиха от пресцентъра на инспекцията. Това се прави поради двуседмична заболяемост от над 500 на 100 хиляди души. За последното денонощие новозаразените в София са 1116.
 Коронавирусът в България: в София се готви затваряне на молове, заведения за хранене и детски градини
© Надежда Чипева, Капитал
07:56Борисов беседва за имунизациите с водачите на пет европейски страниПремиерът Бойко Борисов ще взе участие през днешния ден в работна среща с австрийския канцлер Себастиан Курц и министър председателите на Чехия - Андрей Бабиш, на Латвия - Артурс Кришянис Каринш, на Словения - Янез Янша, и на Хърватия – Андрей Пленкович, оповестиха от държавната осведомителна работа.
 Коронавирусът в България: в София се готви затваряне на молове, заведения за хранене и детски градини
© Велко Ангелов

В рамките на събитието, което ще се организира в австрийската столица Виена, шестимата водачи ще обсъдят своята позиция, посредством която приканват за полемика на европейско равнище по отношение на доставките на ваксини против COVID-19 и за справедливото им систематизиране въз основа на % на популацията на всяка страна - членка на Европейски Съюз.

След края на срещата е планувана конференция, в която ще взе участие и българският министър председател.

В рамките на визитата си във Виена министър-председателят Бойко Борисов ще организира и двустранна среща с канцлера на Австрия Себастиан Курц.07:56Пациентска организация смята имунизационната стратегия за провалВаксинационната стратегия се провали, като хронично болните не получиха достъп до ваксини, сподели през днешния ден пред Българска национална телевизия ръководителят на Националната пациентска организация Наталия Маева. Тя изрази вяра, че регистърът за имунизациите ще проработи още веднъж скоро. Маева уточни още, че сега болните с проблеми, разнообразни от ковид, нямат съответен достъп до лекуване, като казусът е изключително огромен в дребните обитаеми места.07:55Втори най-голям брой инфектирани за денонощиеНай-висок брой новозаразени с ковид от 17 ноември насам - 4637, и втори най-голям сходен индикатор от началото на пандемията, демонстрират данните на Единния информативен портал. Традиционно във вторник броят на новите случаи е по-висок поради натрупването през уикенда, само че даже и по този начин броя е висока.
 Коронавирусът в България: в София се готви затваряне на молове, заведения за хранене и детски градини
© Цветелина Белутова, Капитал

Починалите са 187, което също е втори най-голям брой от началото на пандемията, като единствено на 19 декември жертвите на ковид са били повече - 191. Броят на настанените в болница е най-голям от началото на пандемията - 7269.

Седмичните данни демонстрират 45% растеж на инфектираните, 24 на 100 повече проби, с 55% повече умряли и със 73% повече излекувани.

Подробности вижте
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР