Испания се подготвя за тестване от тази есен на 4-дневна

...
Испания се подготвя за тестване от тази есен на 4-дневна
Коментари Харесай

Испания подготвя тест за 4-дневна работна седмица

Испания се приготвя за тестване от тази есен на 4-дневна работна седмица, като държавното управление е одобрило пилотен план за фирмите, които биха се заинтересували от сходен модел. Идеята е на дребната лява партия Más País и уточняването на детайлностите би трябвало да стане в идващите седмици, заяви в..

Целта е да се увеличи продуктивността, само че и на хората да се остави трети почивен ден, в това число с цел да балансират по-добре работното с персоналното време и да се съвземат от психическия напън и преправянето по време на пандемията.

Предварителните проекти са с отпущането на 50 милиона евро да се тества в продължение на 3 години какъв брой ефикасна е 32-часова седмица. Компаниите, които се включат, ще получават в първата година 100% от заплащането за петия ден, 50% през втората година и 33% през третата. Така ще се понижи риска за работодателя против ангажимент да не редуцира работни места или заплати. Инициаторите пресмятат, че при сегашните параметри евентуално ще се включат към 200 компании с общо до 6 хиляди чиновници.

Резултатът от плана може да бъде оценен от експертна група с представители на държавното управление, профсъюзите и организации на работодаелите. Някои от предприемачи не са съгласни и настояват, че подобен опит е несъответствуващ измежду една от най-тежките от десетилетия икономическа рецесия, от която ще се излиза с повече работа, а не с по-малко.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР