Дневник следи разпространението и ефектите от коронавируса по света. Карта

...
Дневник следи разпространението и ефектите от коронавируса по света. Карта
Коментари Харесай

Коронавирусът по света: Сърбия затваря всичко до понеделник

Дневник " следи разпространяването и резултатите от ковид по света. Карта на заболяването, ситуацията в България

10:07Най-строги ограничения в ОслоНорвежката столица Осло ще затвори всички прогимназии и гимназии и ще ограничи посетителите в частните домове до двама души до началото на април като мярка против разпространяването на ковид, обявиха през днешния ден градските управляващи, представени от " Ройтерс ", и Българска телеграфна агенция.

" Няма подозрение, че в този момент сме в трета вълна ", сподели ръководителят на градската администрация Раймонд Йохансен, като добави, че репродуктивното число на вируса се е повишило до 1.5 в Осло. " Тези ограничения се прибавят към всички към този момент настоящи, а взети дружно, те ще бъдат най-агресивните ограничения, въвеждани в Осло от началото на пандемията ", съобщи той на конференция. Детските градини и началните учебни заведения остават отворени, само че регионите в столицата с най-високо равнище на заразявания ще преминат на виртуално образование за по-големите деца от началните учебни заведения. Според управляващите множеството нови заразявания са измежду децата.

В столичния район, където господства откритият на първо време във Англия вид на ковид, локалните управляващи затвориха магазините, които не са от първостепенно значение, както и учебните заведения, а също по този начин ограничиха заведенията за хранене да оферират храна за у дома. При първата карантина, наложена през март предходната година, бяха затворени учебните заведения и яслите, както и доста услуги като фризьорските салони, само че магазините и заведенията за хранене останаха отворени.

По данни на Норвежкия институт за публично здраве до през вчерашния ден в Норвегия съвсем 448 000 души от 5.4-милионното население на страната са получили първа доза ваксина, а над 256 хиляди са получили втора доза.
Норвегия резервира едно от най-ниските равнища на заразяване с вируса в Европа, само че сега претърпява трета вълна на пандемията. Правителството сподели предходната седмица, че може да бъдат наложени по-строги национални ограничения, в случай че локалните управляващи не съумеят да лимитират разпространяването на болестта.10:06Китай заяви за 13 нови случая на COVID-19 за последното денонощие, по отношение на 5 в неделя, съобщи " Ройтерс ", като се базира на здравните управляващи.

Всички нови случаи са привнесени от чужбина. Броят на безсимптомните случаи, които Китай не класифицира като доказани, са намалели до седем, от девет предния ден. Броят на доказаните случаи на COVID-19 в континентален Китай доближи 90 062 от началото на пандемията, до момента в който този на умрелите остава неизменен - 4632.09:31 " Южноафриканският " вид е и в РусияРусия е разкрила два случая на " южноафриканския " вид на COVID-19, заяви регулаторът " Роспотребнадзор ".

В страната с над 4 млн. доказани случая и над 90 хиляди умряли (или двойно повече, в случай че се има вяра на съветската статистика) са регистрирани и 28 случая на " английския " вид.

Рискът от разновидностите, считани за по-заразни (а " южноафриканския " и за по-устойчив на някои ваксини), е даже по-голям в Русия, в сравнение с в доста страни в Европейския съюз, защото в страната има места, до които въобще не доближават дози.09:22В Сърбия специалистите в щаба желаят цялостно затварянеНяма място за компромис - трябват строги ограничения за преодоляване на рецесията с ковид, която единствено се задълбочава. Това епидемиологът Предраг Кон от сръбския щаб за битка с ковид преди съвещание, на което би трябвало да се приказва за стягане на ограниченията.

Властите се въздържат от цялостно затваряне, с цел да омекотят икономическия удар в миг, когато новите болни дни наред надвишават 4000 души. Медицинската част от щаба обаче счита, че би трябвало да продължат да работят единствено питателните магазини, аптеките и бензиностанциите и това би трябвало да продължи най-малко 14 дни, с цел да се прекъсне веригата на заразяванията, до момента в който натискът над лечебните заведения пораства.09:16Въпреки че Турция записва през днешния ден 15 503 нови заразявания с ковид - най-високото на ден нарастване тази година, президентът Реджеп Тайип Ердоган сподели, че към този момент няма да бъдат налагани нови ограничавания поради пандемията, съобщи,Ройтерс ", представена от Българска телеграфна агенция.

Ердоган призна, че случаите са се нараснали през последните две седмици, откакто на 1 март бяха смекчени рестриктивните мерки в доста региони, когато дневните заразявания бяха под 10 хиляди Той сподели, че макар нарастването на случаите в някои региони равнището на пациентите, признати в лечебни заведения и интензивни отделения, както и на интубираните, не е повишено.

" На днешното съвещание взехме решение да продължим сегашната процедура в нашите градове и деликатно да следим развиването на обстановката ", съобщи президентът след държавно съвещание. По данни на здравното министерство до момента в Турция са регистрирани 2 894 893 заразявания с ковид и 29 552 смъртни случая, от които 63 през последното денонощие. В 83-милионната страна 7,83 милиона души са получили първа доза, а съвсем 3,57 милиона са получили втора доза от имунизацията на китайската компания " Синовак ".09:14Бразилия, където COVID-19 погуби над 279 хиляди души, поръча 100 млн. дози от имунизацията на " Пфайзер " / " Бионтех " и 38 милиона дози от имунизацията на " Янсен " - европейския представител на американската компания " Джонсън и Джонсън ", разгласи през вчерашния ден здравният министър Едуардо Пазуело, съобщи " Франс прес ", представена от Българска телеграфна агенция. На конференция министърът посочи, че здравното министерство е поръчало 562 милиона дози за тази година.

Ваксинационната акция в Бразилия, с население от 208 милиона поданици, стартира в средата на януари единствено с препарата на " Астра/Зенека " и " Коронавак " на китайската лаборатория " Синовак " и продължава с мудни темпове заради липса на ваксини, отбелязва организацията.

Според оповестения от здравното министерство график единствено 13.5 милиона дози от препарата на " Пфайзер " се чака да бъдат получени преди края на първото полугодие. Бразилия води договаряния и за доставката на 13 милиона дози ваксини с американската лаборатория " Модерна ".

През последното денонощие в Бразилия бяха регистрирани нови 36 239 случая на ковид, до общо 11 519 609. Починали са 1015 души, с което общият им брой от началото на пандемията доближи 279 286, заяви здравното министерство, представено от " Ройтерс ".09:06СЗО и регулаторът на Европейски Съюз разискват през днешния ден имунизацията на " Астра Зенека " Световната здравна организация (СЗО) настоя, че страните би трябвало да продължат да употребяват имунизацията на " Астра Зенека " и Оксфордския университет. Инциденти и смъртни случаи с имунизирани в Европа подтикнаха множеството страни в Европейския съюз да спрат краткотрайно използването на имунизацията. За по-малко от 24 часа това решение взеха Германия, Франция, Италия и Испания, ; последваха Португалия, Словения, Латвия и Кипър. Направи го и най-многолюдната мюсюлманска страна Индонезия. Други като Канада, Австралия и Мароко опазиха потреблението ѝ. След като спря да я употребява предходната седмица, Тайланд възобнови слагането ѝ.
Часове преди днешна изключителна среща на СЗО основният ѝ академик Сумия Сваминатан съобщи, че " към този момент не е открита връзка сред тези събития и имунизацията ". " Не желаеме хората да изпадат в суматоха и към този момент бихме предложили страните да продължат да имунизират " с този артикул.

Европейската организация по медикаментите (ЕМА) също ще организира специфична среща през днешния ден, която страните в Европейски Съюз чакат като част от оценката за риска от имунизацията. Според ЕМА е по-добре да продължи ваксинирането с " Астра Зенека ", в сравнение с да не продължи, защото изгодите от нея са по-големи от рисковете от странични резултати.

 Генералният шеф на Световната здравна организация Тедрос Аданом Гебрейесус
© Associated Press

Генералният шеф на Световната здравна организация Тедрос Аданом Гебрейесус

08:43Ден в памет на първата жертва Чешката католическа черква прикани по обед на 22 март камбаните в цялата страна да бият в памет на първата жертва в Чехия на коронавирусната пандемия преди година, съобщи ДПА. Гражданска самодейност също приканва за минута безмълвие, с цел да бъде показано, че хората не са безразлични към ориста на другите, " без никакви политически претекстове ", се показва в нейния апел.

Чехия е тежко наранена от ковид. От началото на пандемията там има над 1.4 млн. доказани случая на заразяване и 23 379 умряли. Засега държавното управление сигурно не може да чака каквото и да било облекчение на сегашните противоепидемични ограничения. Всички учебни заведения и множеството магазини са затворени.

За седем дни инфектираните с ковид са над 720 на 100 хиляди души население, доста повече спрямо други европейски страни. В Германия да вземем за пример този индикатор е 82.9. Премиерът Андрей Бабиш чака скоро имунизацията в Чехия да се форсира.

От април нататък може да бъдат имунизирани по 100 хиляди души дневно, сподели той в седмичното си видеообръщение в обществените мрежи. Бабиш също така повтори неотдавна отправените от австрийския канцлер Себастиан Курц рецензии за разпределението на имунизациите в Европейския съюз. Премиерът съобщи, че количествата би трябвало да бъдат разпределяни " отмерено и заслужено ".08:42Премиерката на Естония Кая Калас е с позитивен резултат от теста за новия ковид, съобщи " Ройтерс ". Калас сподели, че се усеща добре макар леката температура и продължава да работи отдалечено.

" Призовавам всички хора да вземат защитни ограничения, да носят маски на закрито, да понижат контактите с други хора, да работят отдалечено, в случай че това е допустимо, и да си стоят вкъщи колкото се може повече, тъй като вирусът се популяризира из Естония ", съобщи Калас.

Миналата седмица държавното управление забрани събирането на групи от повече от двама души, затвори комерсиалните обекти от несъществено значение и разпореди на заведенията за хранене да не продават храна за у дома.

Естония е втора в Европа след Чехия по брой на случаите на болест на глава от популацията. Случаите на болест набъбнаха над два пъти в страната през февруари. Естония бе възприела по-неограничаващ метод в битката с ковид, като учебни заведения, киносалони, заведения за хранене, магазини оставаха отворени при известни ограничавания.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР