Адвокат Силвия Петкова коментира по БНР по повод лишаването от

...
Адвокат Силвия Петкова коментира по БНР по повод лишаването от
Коментари Харесай

Поставените в изолация между 1 и 4 април няма да могат да гласуват

Адвокат Силвия Петкова разяснява по БНР във връзка лишаването от опция да гласоподават на хората, които ще бъдат в карантина в дните преди изборите и на самия 4 април. Причината е, че преносима изборна кутия може да се съобщи единствено до 31 март. Затова юрист Петкова търси подпомагане за сезиране на Конституционния съд, с цел да не бъдат нарушени изборните права на тези жители.

Хърватия беше в сходна обстановка предходната година, само че бих желала да дам за образец светкавичната реакция на хърватския Конституционен съд. Решението болните да не гласоподават се оказа противоконституционно и беше анулирано.

Което значи, че въпреки да има малко време българският Конституционен съд, стига да има кой да го сезира, има задоволително време за реакция. Все още няма никаква реакция от нито един от държавните органи, към които се обърнах.

Близките контактни лица най-вероятно ще удвоят броя на хората, които няма да имат опция да гласоподават, в случай че предположим, че всеки болен би имал единствено един контактен. А той съвсем в никакъв случай не е единствено един.

Гражданите, които са лишени от изборно право, могат да подадат тъжба в Европейския съд по правата на индивида, който има не едно и две решения против България за нарушение на правото на свободни избори.

В интерес на истината в някои решения, в които не се присъжда обезщетение за неимуществени вреди, само че има случаи, когато се присъждат 2-3 хиляди евро за всеки жалбоподател.

Могат ли да търсят правата си и тези, които в точния момент са подали свое заявление за гласоподаване посредством преносима изборна кутия, само че заради организационни проблеми това не им бъде обезпечено? Абсолютно могат. Европейският съд по правата на индивида преглежда освен законодателния проблем, той преглежда и практическия проблем. В случая с поставените под карантина имаме официално отнемане от опция за практикуване на интензивно изборно право, до момента в който в другия случай заради недобра организация още веднъж имаме отнемане, само че то е практическо.

Цялото изявление можете да чуете в

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР